TV: Den nye madpyramide

Den opdaterede madpyramide anno 2011 ser anderledes ud, end den vi hidtil har været vant til. Den er stadigvæk trekantet, og den er stadigvæk inddelt i tre lag.

Den opdaterede madpyramide anno 2011 ser anderledes ud, end den vi hidtil har været vant til. Den er stadigvæk trekantet, og den er stadigvæk inddelt i tre lag. Men et klimavenligt budskab har sneget sig ind.

Madpyramiden har siden 1976 påvirket danskernes madvarer. Nu er der imidlertid pustet nyt liv i den. Kostpyramiden ligner den samme, som i mange år har prydet hjemmekundskabslokalernes vægge. Vi skal fortsat spise mest fra bunden, der hvor grøntsagerne, de fuldkornsrige brødprodukter er. Meget fra midten, hvor frugt, lyst brød og mejeriprodukter dominerer. Og mindst fra toppen, hvor de røde bøffer, kylling og fisk hører til.

Madpyramiden er for første gang indrettet på en mere klimavenlig måde. Det betyder for eksempel, at æbler og pærer er placeret nederst i gruppen med frugter, mens banan og vindruer ligger øverst. Det skyldes, at fx transporten er længere og CO2-forbruget højere for vindruer og bananer, end for æbler og pærer, som vi næsten kan hente i vores baghaver. Det samme gælder kødet, hvor den røde bøf er placeret over fisken, fordi den forurener mere. Se, hvad danskerne mener om den nye madpyramide her

Se indslaget her

Af: Keyvan Bamdej og Jakob Mikael Espersen