TV: IT-café hjælper pensionister med teknikken

Af Rasmus Ahlefeldt Simonsen og Sissel Wier Stephensen

”For fanden da! Nu virker min telefon ikke igen!”

Sådan kunne det lyde fra en af de pensionister, der deltager i den såkaldte Apple-café på Vesterbro i København. Det er en café, der skal lære de deltagende at få tjek på deres Apple-udstyr.

iPhone som fotografiapparat

Hvis man er medlem af Ældre Sagen, kan man de fleste tirsdage frem til nytår få hjælp til at bruge Apple-produkter. Det kan være alt fra at få styr på at ringe sit barnebarn op til at downloade spil. Det tilbud er pensionist Cay Dollerup rigtig glad for.

– Jeg vil godt finde ud af, hvordan jeg bruger min telefon. Jeg ønsker blandt andet at lære, hvordan jeg bruger den som et fotografiapparat og GPS, siger Cay Dollerup og forklarer, at det kun er de mest basale funktioner, der findes i telefonen, han vil lære.

Underviseren i Apple-caféen er Jens Kristian Mogensen. Han mener, at det kan være svært at håndtere Apple-udstyr, hvis man ikke får den nødvendige hjælp.

– Der er mange, der har fået en iPad eller en iPhone af deres børn eller børnebørn – så går det pludselig stærkt, hvilket betyder, at de ikke altid får noget ud af det, fortæller kursusholder Jens Kristian Mogensen.

Nysgerrighed og gode oplevelser

Jens Kristian Mogensen påpeger, at en sådan café er vigtig, da den ældre aldersgruppe vil falde fra, hvis de ikke kan begå sig i den teknologiske verden.

– Det er vigtigt, at min generation lærer at få noget ud af deres computere og telefoner. De ældre er også nysgerrige på det, siger Jens Kristian Mogensen.

Nysgerrigheden findes også hos Cay Dollerup, der efterhånden lærer mere om sin nye iPhone. Han har fået styr på, hvordan man ringer andre op, og det næste projekt, han vil kaste sig ud i, omhandler fotografering med telefonen. Det kan han sagtens få lært i Apple-caféen, hvor han føler sig godt tilpas, når han skal lære nye ting.

– Jeg synes udmærket om caféen. Den er stille og fredelig, og man får noget ud af det. Jeg får masser af gode oplevelser, fortæller Cay Dollerup.

Apple-caféen varer fra kl. 10 til 12, de tre første tirsdage i november og december. I indslaget øverst i artiklen, blev det dog sagt, at Apple-caféen bliver afholdt hver tirsdag.

Du kan her få et overblik over de dage, hvor der bliver afholdt Apple-café.

Prisen for at deltage er 50 kr.

Sådan gjorde vi: Idéen til indslaget udsprang af Ældre Sagens hjemmesiden, hvori det fremgik, at medlemmer af Ældre Sagen fik tilbudt kurser i Apple-udstyr. Vi kontaktede kursusholderen telefonisk, og lavede en aftale med ham og en deltager.