TV: Idealistiske virksomheder boomer

Af Niklas Asp Nielsen, Viktor Emil Kuhlman Pedersen og Mille Ørsted

Jeanette Vraae Andersen er en af de ansatte på Café Sonja, der er ansat i fleksjob. Hun har været på caféen i fem år, og hun er glad for, at Café Sonja er en socialøkonomisk virksomhed. Den socialøkonomiske virksomhedsmodel har givet Jeanette Vraae Andersen mulighed for at komme i arbejde.

– Ligegyldigt, om man er i fleksjob, eller om man er ansat på almindeligvis, så er man fuldstændig lige hos Café Sonja, siger Jeanette Vraae Andersen, som er ansat hos Café Sonja.

Socialøkonomiske virksomheder er i vækst i Danmark, og der er over 300 af slagsen. Sådan en type virksomhed er kendetegnet ved, at de følger de almindelige markedsvilkår, men de fokuserer på sociale, samfunds- eller miljøgavnlige formål, og virksomhederne geninvesterer profitten i den samfundsgruppe, de fokuserer på.

Læs også: Iværksættere: Nu skal cykler reinkarneres

Det er ikke dog ikke helt uproblematisk at drive en socialøkonomisk virksomhed, og spørger man en ekspert på området, så er den socialøkonomiske virksomhedsmodel vokset ud af en helt bestemt social mission fra virksomhedernes side.

– Der er nok flere ulemper end fordele ved skabelsen af socialøkonomiske virksomheder. De er primært er opstået ud fra, at de traditionelle, private virksomheder i Danmark ikke i et tilstrækkeligt omfang beskæftiger de socialt udsatte borgere i jobs på særlige vilkår. Det er i bund og grund derfor, at der er skabt så mange socialøkonomiske virksomheder efterhånden, fortæller ekspert Brian Sørensen.

Hos den socialøkonomisk virksomhed Café Sonja er der da også plads til alle. Det kræver bare, at man er klar til at yde en indsats.

– Når man er her, så er man her med det, man kan, så vi går efter folks ressourcer, og det ikke alle, der kan det samme. Det handler omvendt om, at det man kan, og det man vil komme til at kunne, det kommer i spil, fortæller daglig leder Anne Østergaard.

Hun understreger derudover, at der altid er brug for frivillige, som kan lide hygge og tage fat, når der er gæster i caféen.