TV: Ukendt kanontradition

I 320 år har københavnerne hver aften og morgen hørt et brag fra kanonerne på Holmen.

I 320 år har københavnerne hver aften og morgen hørt et brag fra kanonerne på Holmen. Men en rundspørge på Christianshavn viser, at mange københavnere ikke kender traditionen og er ligeglade

En mand i uniform og høreværn lader kanonerne. En anden mand, også i uniform, stiller sig til rette ved flagstangen. »10 sekunder« lyder det fra manden ved kanonerne, hvorefter et højt brager runger ud over vandet. 

Det sker hver aften og morgen på Holmen, hvor militærpolitiet affyrer én af kanonerne for at ”skyde solen ned”, som de kalder det. Oprindeligt startede traditionen for 320 år siden, hvor skuddet ved solnedgang markerede arbejdsdagens afslutning og omvendt dens begyndelse ved solopgang. 

Men mange af københavnerne lægger ikke mærke til braget. 

» Nej det har jeg ikke lagt mærke til«, siger Lisbeth Stenør, der bor i indre by i København.

Mange er også ligeglade. 

»Jeg tror ikke, det ville gøre den store forskel, hvis det stoppede. Den går nok ned ”anyway”, « siger Martin Hjerl fra Nørrebro. 

Kongehuset elsker lyden af kanoner

Selvom de almindelige danskerne er ligeglade, så gælder det ikke for dem med blåt blod i årerne. 

Da skuddet en dag ikke blev affyret ringede Kongehuset på vegne af dronningen til militærpolitiet. 

Dronningen havde undret sig over ikke at have hørt braget den dag. Militærpolitiet kunne dog berolige kongehuset med, at bragene fortsætter, men at det ikke havde været muligt den dag pga. sygdom.

Bragene over København koster de danske skatteborgere omkring 365.000 kroner årligt. Udgifterne er til krudtet. 

Se indslaget her