Danmark er nummer 13 ud af 31, når det gælder den europæiske kamp mod rygning. Det fastslår en undersøgelse forud for Conference on Tobacco or Health, som starter i dag.
Danskere pulser løs i rygerummene og storrygere hoster sig ihjel på landets lungeafdelinger. Samtidig overhaler Tyrkiet os i forebyggelsen af rygning.
Danmark havner på en 13. plads, når det gælder kampen mod tobaksrygning.
Det viser en undersøgelse, som vurderer 31 europæiske landes politiske tiltag mod rygning. Undersøgelsen er lavet med støtte fra den europæiske paraplyorganisation, Association of the European Cancer Leagues.
»Vi kan helt klart ikke være tilfredse med den placering. Det er for ringe,« siger Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelses forebyggelsesafdeling.
Projektchefen mener, at Danmark ikke er højere oppe på listen, fordi tobaksforebyggelse ikke er at finde på den politiske dagsorden i Danmark.
»Politikerne skyder bare ideer til forebyggelse af rygning ned. Og det er ikke godt for den generelle folkesundhed,« siger Niels Them Kjær til NetAvisen.
DF imod rygehetz
Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt afviser, at tobaksforebyggelse ikke har plads på den politiske dagsorden. Når det kommer til Danmarks 13. plads, mener hun dog ikke, at undersøgelsen er meget værd. I følge Blixt viser listen blot, hvad man fra politisk hold gør ud ad til. Og ikke hvordan de poltiske tiltag rent faktisk virker.
»I DF ønsker vi at gribe ind over for de unge. For hvad er grunden til, at skolebørn begynder at ryge? Men herudover skal det være op til den enkelte selv at bestemme, om han vil tænde en cigaret. Vi vil ikke køre hetz mod rygerne ligesom oppositionen«.
SF: Det er alt for slapt
Sundhedsordfører i SF, Karl Børnhøft, stiller sig utilfreds med Danmarks 13. plads. »Det er alt for slapt kun at være nummer 13«, siger han og fortsætter:
»Tiden er løbet fra den danske rygelovgivning. At man i dag eksempelvis må ryge på enkeltmandskontorer bør være en saga blot. For en sådan tilladelse giver ikke en tilstrækkelig beskyttelse af de mennesker, som er i den samme bygning. Lige meget hvor meget man vender og drejer det, kommer der altså tobaksrøg ud i de andre kontorer også«.
Tyrkiet giver Danmark baghjul
Undersøgelsen vurderer landenes ryge-politik ud fra 6 kategorier, der tilsammen udgør den såkaldte Tobacco Control Scale (TCS).
Kategorierne er ’Tobakspriser’, ’Advarsler på tobakspakker’, ’Røgfri miljøer’, ’Penge brugt på oplysningskampagner’, ’Reklameforbud’ og ’Tilbud om rygestop’.
FAKTA. Danmarks placering i de seks kategorier
- Tobakspriser. Danmark får 13 ud af 30
- Advarsler på tobakspakker. Danmark får 1 ud af 10.
- Røgfri miljøer. Danmark får 11 ud af 22
- Penge brugt på oplysningskampagner. Danmark får 3 ud af 15
- Reklameforbud. Danmark får 8 ud af 13
- Tilbud om rygestop. Danmark får 7 ud af 10
England indtager førstepladsen, Irland er nummer 2 og Norge får bronze i indsatsen mod rygning. Lige efter følger Tyrkiet. Og dette til trods for at landet ifølge undersøgelsen har en lang tradition for tobaksrygning, og at rygning er meget udbredt blandt særligt de tyrkiske mænd.
Når Tyrkiet alligevel placerer sig i listens top, er det fordi, landet scorer højt i kategorierne ’Røgfri miljøer’ og ’Tobakspriser’.
Tobacco Control Scale blev sidste gang opgjort i 2007. Inden den danske rygelov trådte i kraft. Dengang var Danmark blandt bundskraberne og indtog en 20. plads. I efteråret 2011 evaluerer Folketinget Rygeloven fra 2007.
Venstres sundhedsordfører Birgitte Josefsen har ikke ønsket at udtale sig.
Læs også Ækle reklamefilm skræmmer rygere