Vaklende Sydeuropa skaber tvivl om euro-gældskrise

Mange steder i Europa blev der i går sat nye høje renterekorder, hvilket antændte fornyet usikkerhed om, hvorvidt den europæiske gældskrise har sluppet sit tag, eller om den endnu engang bliver værre.

Gårsdagens nervøsitet viste sig ved stigende renter og faldende aktiekurser, hvor også flere danske virksomheder blev ramt. Værst så det ud for Spanien, hvor renten på den 10-årige statsobligation steg til 5,94 procent. Usikkerheden om Spaniens stabilitet menes at være skyld i den omfattende dystre stemning på finansmarkedet i går. Spaniens problemer ser nu langt mere alvorlige ud, og det til trods for at Spanien i går lovede at spare yderligere 10 milliarder euro på statsbudgettet, der skal godkendes af EU. Det fik hverken markederne eller analytikerne til at have større tiltro til Spaniens økonomi, og analytikere diskuterer nu, hvorvidt Spanien er på vej i samme situation som Grækenland, og i sidste ende må bede EU om yderligere lån.

– Der er stort fokus på Spanien nu, og Grækenland vil muligvis endnu engang komme tilbage i fokus, hvis de endnu en gang søger om en portion lånemidler. Så eurozonens gældstragedie er ikke på vej væk, men ser ud til at blive værre, siger Daniel Hwang, senior valutastrategiker på Forex.com i New York til den britiske avis The Guardian.

Generel uro i eurozone
Spanien og Italien, der er eurozonens tredje og fjerde største økonomier, oplevede i går de mest mærkbare fald på børserne i flere år.
Spanien havde et fald på tre procent på aktiemarkedet i Madrid, som er det laveste siden marts 2009. Samtidig er arbejdsløsheden på det rekordhøje 23,9 procent. En talsmand fra EU hilste i går Spaniens yderligere stramninger velkommen og sagde, at EU havde, »et positivt syn« på den spanske regerings nye budgetudkast, hvor man havde sparet yderligere 10 mia. euro væk. Positivt så det dog ikke ud i Italien

Her oplevede man også et dramatisk fald på aktiemarkederne på hele fem procent. Dette skete angiveligt efter, at det rygtedes, at Mario Montis regering ville sænke tallet på den forventede vækst i 2012, skriver The Guardian.

Også Grækenland sender dårlige vibrationer, efter det premierminister Lucas Papademos udskrev valg i dag. Dette kan bringe lånaftalen med EU i fare, hvilket endnu engang kaster bekymringer for landets økonomi af sig. Det snarlige præsidentvalg i Frankrig giver også anledninger til spekulationer, da man ikke ved, hvad et præsidentskifte kan føre med sig af ændringer for eurolandenes finanspolitik.

Læs også: Eksperter uenige om euro-gældskrise