Ung spanier i Danmark: Jeg stopper ikke, før jeg får et job

Ignacio Prieto fra Madrid gør alt hvad han kan, for at få et job som ingeniør i Danmark.
Ignacio Prieto fra Madrid gør alt, hvad han kan for at få et job som ingeniør i Danmark.

– Det gør mig ked af det. Min generation har ikke været skyld i det her, men det er os, det rammer, og vi lider. Det føles som om, man ikke kan gøre noget ved det.

Ignacio Prieto fra Madrid er én ud af tusindevis af spaniere, der har forladt hjemlandet i jagten på et job. Jobjagten er for en tid afløst af en varm cappuccino på Studenterhuset i København, mens regnen siler ned udenfor. Han smiler efter den første tår, men smilet bliver hurtigt erstattet med tunge øjenbryn og rynker i panden, når han fortæller om håbløsheden.

Jeg gør mit bedste. Læser jobannoncer. Ringer til firmaer. Nogle gange går jeg direkte ind til firmaet og prøver at møde dem. Men det er hårdt.
Ignacio Prieto, 25-årig jobsøgende ingeniør fra Madrid

– Mine venner er påvirket af arbejdsløsheden. Alle er påvirket af det. Situationen for de unge er meget hård. Jeg lider med mine venner. De fleste af dem arbejder ikke, og dem der arbejder, har virkelig dårlige arbejdsforhold med lave lønninger og mange timer, siger den 25-årige spanier.

Over halvdelen af alle spanske unge er arbejdsløse, viser tal fra Eurostat. Siden starten på finanskrisen i 2008, er antallet af unge spaniere der er emigreret fra Spanien steget med 41 procent. Hovedparten er rejst på grund af de håbløse jobmuligheder.

Læs også: Iværksætter: Ledige bør starte egen virksomhed

– De fleste af mine medstuderende fra Madrid er nu arbejdsløse. Og hvis de har et arbejde, er det ikke i byggebranchen. Det er virkelig svært. Jeg har ti venner fra universitetet, der er taget til Chile og har fået arbejde som ingeniører.

»Jeg gør mit bedste«

Gennem Studenterhusets vindue kan vi se ud til Rundetårn. Ignacio Prieto begynder at fortælle mig om dets historie. Gennem sit job som guide for spanske turister ved han mere om Københavns bygningsværker end de fleste.

Men med to uddannelser i bagagen, som bygningskonstruktør og civilingeniør, drømmer Ignacio Prieto om et job i den danske byggebranche.

– Jeg gør mit bedste. Læser jobannoncer. Ringer til firmaer. Nogle gange går jeg direkte ind til firmaet og prøver at møde dem. Men det er hårdt, siger han.

Dansk øger chancerne

Hver morgen står Ignacio Prieto tidligt op for at studere dansk, og han modtager danskundervisning fire gange om ugen. Han er stærkt opsat på at lære dansk for at øge sine chancer.

– Hvis du gerne vil arbejde i byggebranchen, skal du tale med kommunen, med leverandører og med naboer, og det skal du bruge dansk til. Når jeg ringer til firmaerne, taler jeg nogle gange dansk. Så viser jeg, at jeg vil integreres i samfundet og lære kulturen.

Ignacio Prieto oplever ikke kun konkurrence fra danske jobansøgere.

– Jeg har mange spanske, græske og italienske venner her. De er i samme situation som mig, og de lærer også dansk for at forbedre deres chancer.

»Jeg stopper ikke«

Efter to år i Danmark har Ignacio Prieto ikke opgivet af få sit drømmejob.

– Jeg er meget fokuseret på at få et job som ingeniør her, og jeg stopper ikke, før jeg får det.

Læs også: Mænd dør af arbejdsløshed

Samtidig håber han, at han har forbedret sit engelsk så meget i Danmark, at det kan være et springbræt for muligheder i andre lande.

– Hvis jeg får et tilbud om at arbejde i Australien, så vil jeg pakke tasken denne eftermiddag og tage flyet i morgen.