Cykelhjelmen er for 29 procent af alle danskere blevet en fast vane, når de cykler på arbejde eller i skole om morgen. Men efter frokost lader flere danske cyklister hjelmen hænge hjemme på knagerækken.
– Den generelle udviklingen henover dagen viser, at hjelmbrugen er højst om morgenen, siger Søren Troels Berg, specialkonsulent for Rådet for Sikker Trafik.
Læs også: Mere fart på cykelstien
Nye tal fra Rådet for Sikker Trafik fra 2014 viser igen de samme resultater som Cykelhjelmsrapporten fra 2013. Antallet af cyklister med hjelmen spændt om hovedet har ligget på mellem 26 til 28 procent de seneste fire år, og de nye tal viser endnu ingen ændringer, fortæller Søren Troels Berg.
Hjelmen er rutine
Tal fra både 2013 og 2014 viser dog også, at flere af de 29 procent glemmer cykelhjelmen, når dagen nærmer sig middag eller eftermiddag. Rådet for Sikker Trafik mener, at det skyldes, at cykelhjelmen ikke har fået et fast tag på de spontane cykelture.
Hvis folk holder op med at cykle, fordi de ikke gider køre med hjelm, er det mere problematisk.
Lotte Ruby, Kommunikationschef fra Cyklistforbundet
– Det at køre på arbejde er en fast indbygget rutine. Man ved hvor cykelhjelmen skal være på ens arbejde eller uddannelse. Når man skal i biografen, ud og købe ind eller andre ting, der ikke er lige så organiseret, så er det lettere at glemme hjelmen, siger Søren Troels Berg.
Cykelhjelmsrapport 2013
Brugen af cykelhjelm fordelt på tidspunkter
- 2012
- Morgen: 33%
- Middag: 23%
- Eftermiddag: 27%
- 2013:
- Morgen: 29%
- Middag: 24%
- Eftermiddag: 26%
Rådet for Sikker Trafik håber at se en stigning i antallet af cyklister, som bruger cykelhjelm i næste års rapport, efter de har lanceret en ny cykelhjelmskampagne ’Nederen Forældre – Hold den nederen’.
Læs også: Usynlige cykelhjelme hitter i København
Cykelturen er vigtigere end cykelhjelmen
For cyklisternes interesseorganisation, Cyklistforbundet, er det vigtigere, at folk bliver ved med at cykle. Det er derfor op til den enkelte cyklist om cykelhjelmen skal i brug.
– Vi anbefaler folk at bruge cykelhjelm, og det er godt, hvis de gør det. Men vi kunne ikke finde på at køre en kampagne specifikt for, at få folk til at køre mere med hjelm om eftermiddagen, siger Lotte Ruby, Kommunikationschef fra Cyklistforbundet.
Forbundet vil ikke skræmme danskerne af cyklerne ved at stille krav om cykelhjelm eller lave nye store fokuskampagner for cykelhjelme. Cyklister i Danmark er ofte sundere end ikke-cyklister, og de lever i gennemsnit fire til fem år længere end de, der fravælger cyklen, fortæller Lotte Ruby. Cyklistforbundet ønsker derfor i stedet at arbejde for at bevare den danske cykelkultur.
Læs også: Netavisen spørger: Hvorfor har du valgt den cykelhjelm?
– Cykling er en kæmpestor vitaminpille, og risikoen for at komme til skade er heldigvis relativt begrænset. Hvis folk holder op med at cykle, fordi de ikke gider køre med hjelm, er det mere problematisk, siger Lotte Ruby.