Af Jacob Christian Eriksen og Katja Schwarz Schlaikier
Vreden mod København Zoo er hurtigt eskaleret fra både indlandet og udlandet, siden zoo’en i søndags aflivede den halvanden år gamle giraf, Marius.
På trods af sagens dårlige modtagelse vil man dog næppe ændre på procedurerne omkring aflivningen af store og truede dyrearter. Det samme gør sig gældende i Odense Zoo.
– Vi er som statsanerkendt zoologisk have forpligtet til at drive Odense Zoo efter videnskabelige principper, fortæller zoolog og teamleder hos Odense Zoo, Michael Sørensen.
Han forklarer, at Odense Zoo altid er åbne over for folks holdninger og dialog, men fortsætter:
– Vi har ikke tænkt os at ændre på måden, vi driver zoo.
Anima: Stop det
I 2013 aflivede Odense Zoo to et-årige løver, og i Aalborg Zoo aflivede man to løveunger og én tiger. Både København, Odense og Aalborg Zoo afliver mellem 10 til 30 dyr om året – de fleste på grund af pladsmangel og det internationale avlsprogram, der ikke tillader indavl.
Proceduren er foregået i mange år og er godkendt af alle zoologiske haver i Danmark.
– At man afliver sunde og raske dyr er et problem, og det er ikke bare noget, der skal fortsættes med, mener dyreorganisationen Animas kommunikationschef, Thorbjørn Schiønning.
Han mener, at det fundamentale problem med zoologiske haver er deres forretningsmodel. Søde dyreunger er populære og tiltrækker især familier med børn, men der er langt fra plads til alle dyrene:
– Man avler dem, men når der så ikke er plads til dem længere, så afliver man dem, siger han.
Denne kritik er Michael Sørensen fra Odense Zoo ikke enig i. Han mener primært, at formeringen er til gavn for dyrenes adfærd og ikke for at tiltrække publikum.
Følelser og sorg
Grundlæggende ønsker de danske zoologiske haver, at dyrene skal leve så naturligt som muligt. Derfor bliver der ikke anvendt nogen form for prævention, da det ifølge Michael Sørensen er en naturlig del for dyrene at formere sig.
Thorbjørn Schiønning fra Anima mener dog ikke, at det er den rette løsning for dyrene.
– Hvis de endelig skal være i zoologiske haver, ville det være mere hensigtsmæssigt, hvis man kastrerede dem. Så skulle de ikke gå igennem det med at få unger, som man så afliver igen, argumenterer han.
Charlotte Toft, der arbejder med dyrs adfærd via sit eget firma, mener, at det har stor betydning for dyrene, når deres unger tages fra dem og aflives:
– Dyr sørger lige så meget som mennesker, hvis de mister en unge, siger hun.
Alligevel vælger flere af de danske zoologiske haver at aflive dyreunger, hvis deres arveanlæg ikke passer ind. Dette kan gå ud over dyrene rent psykisk, vurderer Charlotte Toft, der dog selv typisk har fokus på heste og hunde i sit arbejde.
Det er Thorbjørn Schiønning fra Anima enig:
– Vi glemmer tit, at dyr også har følelser, siger han.
– Sorg, det er måske så meget sagt. Det er i hvert fald en ny situation for dem. Hvis vi afliver et dyr, vil det være på det tidspunkt, hvor det alligevel vil blive smidt ud af flokken, siger Michael Sørensen fra Odense Zoo.