Ræveskab i Greve: Det skal du gøre

Her ses overvågningsbillede af ræven. Foto: Simon Kragskov

En ræv med skab har de seneste uger vandret syg rundt i forskellige nabolag i Greve Kommune. Der har dog været tvivl om, hvordan man skulle hjælpe ræven og om man overhovedet kunne hjælpe den.

Flere borgere har set ræven og udvist bekymring. Borgerne var især bekymret for ræven, da den har mistet en del pels og så meget syg ud.

Dyrenes beskyttelse råder til, at man kontakter dem, hvis man er sikker på, at man ser en ræv med skab.

Hvad skal man gøre, hvis man ser en ræv med ræveskab

Dyrenes beskyttelse beskytter dagligt dyrene i hele Danmark. Ifølge dem er der ikke meget at stille op, når en ræv har fået sygdommen skab. Peter Gravlund Nielsen er biolog i Dyrenes Beskyttelse og han har nogle generelle råd til borgerne, der ser en ræv med skab.

– Man kan ringe til 1812, som er Dyrenes Beskyttelses vagtcentral, så vil vi hjælpe. Hvis den har det så dårligt, at den ligger ned og har det skidt, hvor den ikke flygter fra en, så er der ingen redning for den. Den måde vi kan hjælpe den på er at ende dens lidelser, siger Peter Gravlund Nielsen.

Peter Gravlund Nielsen nævner også, at personer med jagttegn selv kan indfange ræven med en rævefælde. Det kræver dog, at jagttegnet er gyldigt og der skal være kontaktoplysninger på fælden, så man kan komme i kontakt med personen. Fælden skal være indenfor 10 meter for beboelse, og så skal fælden tilses mindst to gange i døgnet, morgen og aften. Man må sætte en fælde op i perioden 1. juni til 29. februar.

Man skal dog huske, at ræve også skifter fra vinterpels til sommerpels. Derfor opfordrer Dyrenes Beskyttelse også til, at man er særlig opmærksom på, hvilken årstid man befinder sig i.

– På nogle årstider, når rævene skifter pels, kan man godt tage fejl af, om den har skab eller om den er i gang med at skifte pelsen. Derudover, når en hunræv har født et stort antal hvalpe, mister de også energi. De bliver tynde og deres pels bliver ikke den kønneste. Så man skal være opmærksom på, at det faktisk er en ræv med skab, siger biolog Peter Gravlund Nielsen.

Borger tog sagen i egen hånd

Simon Kragskov er borger i Greve, han opdagede en syg ræv på hans overvågningsvideo. Han besluttede sig derefter for at lave et Facebook-opslag for at gøre borgerne i Greve opmærksomme på ræven med skab.

– Jeg så den første gang herhjemme. Det var faktisk min kæreste der havde opdaget, at der havde været nogle lyde. Men jeg har været inde på vores overvågning og kigget, hvor jeg kan se, at den har været der i to måneders tid, siger Simon Kragskov.

Fakta om skab

  • Skab er en mide der sætter sig i rævens hud.
  • Skab får ræven til at klø pelsen af.
  • Ræven ender oftest med at dø.
  • Skab kan smitte gennem berøring.
  • Hunde og katte kan smittes.
  • Hunde og katte kan behandles med medicin.

Efter han havde gjort opmærksom på ræven, fortæller Simon Kragskov, at med hjælp fra en nabo besluttede sig for, at tage sagen i egen hånd.

– Nu giver jeg den noget mad og medicin hver dag, siger Simon Kragskov.

Ræven holder primært til hos Simon Kragskov, og derfor har han mulighed for at hjælpe den med mad og medicin.

Sådan gjorde vi: Journalisten fandt sin historie på Facebook, hvor der var lavet et opslag omkring en ræv i Greve, der havde skab. Journalisten kontaktede derfor Simon Kragskov, der havde lavet opslaget, og interviewede ham efterfølgende. Derefter tog journalisten kontakt til Dyrenes Beskyttelse, og interviewede dem. Begge interviews er lavet telefonisk.