Flere gravide kvinder vælger hjemmefødsler, når de skal have deres lille ny til verden. Alene i Region Sjælland er der i år foretaget 15 flere hjemmefødsler end sidste år, som NetAvisen skrev i artiklen Flere vælger at føde hjemme i 2016. Og mere end hundrede flere er på vej inden årets udgang. NetAvisen har besøgt familien Dijohn uden for Holbæk for at høre, hvorfor de valgte at føde hjemme.
Læs også: Flere vælger at føde hjemme i 2016
Det er en helt anden måde at føde sit barn på. Man slapper af og stresser ikke med at skulle ud i bilen, afsted med veer, ind på hospitalet og tænke på, hvornår de har tid til at se en.
Trine Dijohn, mor til nyfødte Clara
På en landejendom lige uden for Holbæk er en stork placeret ved hoveddøren. Her bor Henrik og Trine. De er henholdsvis 36 og 35 år gamle. NetAvisen besøger dem på en kold og grå efterårsdag. Da vi træder ind i hjemmet, bliver kulden erstattet af varme og tryghed. Nyfødte Clara ligger omsluttet af vattæpper på køkken-al-rummets spisebord.
Det er ikke længe siden, familieforøgelsen fandt sted i familiens hjem, og netop den oplevelse er de begge meget glade for.
– Det er en helt anden måde at føde sit barn på. Man slapper af og stresser ikke med at skulle ud i bilen, afsted med veer, ind på hospitalet og tænke på, hvornår de har tid til at se en, fortæller Trine.
– Det var den helt rigtige måde at gøre det på for os, reflekterer Henrik.
Indledende frygt skulle overvindes
I starten var Trine skeptisk omkring dét at føde hjemme. Der skulle et besøg fra en hjemmefødselsjordemoder til, før Trine var fuldt overbevist.
– Det var helt fantastisk hele vejen igennem. Jordemødrene kom herhjem, og vi fik en god snak. Efter det var du totalt på, fortæller Henrik, mens Trine nikker.
Faren spiller større rolle
Henrik selv beskriver sin egen rolle inden og under fødslen som større end ved en normal hospitalsfødsel. Parrets første barn kom til verden på et hospital, og Henrik beskriver begejstret, hvordan hjemmefødslen gjorde, at han kunne deltage mere aktivt denne gang.
– Trine ligger jo og prøver på at holde fast i noget, men der var ikke så meget at holde fast i, så var det mig, hun holdt fast i. Så du er meget mere med som far, fortæller Henrik begejstret.
Trine supplerer.
– Du sidder ikke bare på en stol, som du gør på hospitalet, hvor du ikke helt ved, hvad du skal gøre af dig selv, forklarer hun.
Læs også: Fremtidens jordemødre er bekymrede
Hjemmefødsel var en god beslutning
I kraft af sit arbejde som partner og seniorkonsulent i en IT-virksomhed er Henrik vant til at lede efter forbedringer. Når han tænker tilbage på den proces, de har været igennem med de to jordemødre fra Hjemmefødselsordning Sjælland, kan han imidlertid ikke komme på noget.
– Jeg synes, jeg plejer at være meget god til at sige, hvad der kan gøres bedre. Men jeg kan faktisk ikke komme på noget.
Hvis et nyt barn skulle melde sin ankomst, er parret da heller ikke i tvivl om, hvilken slags fødsel de ville vælge.
– Hjemmefødsel. Helt klart, udbryder de samstemmende.