Forskere advarer mod Snapchats nye solbrille med kamera

Sådan her ser 'Spectacles' ud. De kommer i sort, blå og rød.Kilde: www.spectacles.com
Sådan her ser ‘Spectacles’ ud. De kommer i sort, blå og rød.
Kilde: www.spectacles.com

Snart slipper du for at tage telefonen frem for at forevige sjove, skøre eller søde momenter, som du uploader til Snapchat. I den nærmeste fremtid lancerer Snapchat nemlig deres nye solbrille ‘Spectacles’, hvor man kan filme og fotografere ved hjælp af et klik på siden af solbrillen. Men det krænker privatlivets fred for de, der bliver fotograferet, siger professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet Sten Schaumburg-Müller.

– Der er noget, der skærper problemstillingerne omkring privatlivets fred yderligere. Det er sværere at give og etablere et samtykke, hvis man ikke kan se, at der bliver taget billeder. Det er problematisk, at det bliver sværere at identificere.

Det kommer formentlig bag på de fleste, men det er faktisk en del af straffeloven. Det vil sige, at hvis man for eksempel tager billeder til en privat fødselsdagsfest, så skal man i princippet spørge først.
Sten Schaumburg-Müller, professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet

Snapchat skriver i en pressemeddelelse på deres hjemmeside, at formålet er, at man blot skal klikke på siden af en solbrille frem for at tage telefonen frem, låse den op, finde app’en og vente på, at den åbner. Det bliver kort sagt mindre synligt for omgivelserne, at man fotograferer eller filmer.

Læs også: Computerbriller lover mere, end de kan holde

I følge professoren består problemet i, at man nu kan filme og fotografere folk, uden at de nødvendigvis er klar over det, fordi man ikke holder et kamera eller en telefon op, der normalt indikerer, at man tager et billede.

– Hvis man eksempelvis går med et gammeldags spejlreflekskamera, så kan folk se, at der bliver taget billeder. Så har man en chance for at reagere og sige, at man ikke vil have taget billeder. Men det kan man jo ikke gå rundt og sige til alle med solbriller, siger professoren.

Det vidner om en samfundstendens

Christopher Gad, lektor og professor ved IT-Universitet i København, er enig. Han er tilknyttet researchgruppen Teknologier i praksis og beskæftiger sig blandt andet med etiske konsekvenser af overvågning.

– Det skaber flere muligheder, som folk skal være på vagt over for. Det bliver sværere og sværere at sikre sig mod, at man bliver fotograferet. Jo flere af sådanne teknologier, jo sværere bliver det at reagere på det, undgå det og at gøre noget ved det.

Snapchat-bruger eller ej: Du skal overholde loven

Straffeloven §264a

Den, som uberettiget fotograferer personer, der befinder sig på et ikke frit tilgængeligt sted, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 måneder. Det samme gælder den, der ved hjælp af kikkert eller andet apparat uberettiget iagttager sådanne personer.

Kilde: Retsinformation.dk

Straffeloven §264a varetager privatlivets fred. I følge den skal alle personer bede om samtykke til at tage et billede, hvis man befinder sig på et ikke frit tilgængeligt sted. Sten Schaumburg-Müller understreger, at det er vigtigt at være opmærksom på lovgivningen, uanset om man fotograferer på et kamera, på en telefon eller på en solbrille.

Læs også: Når de andre kigger med

– Den der tager billederne skal jo under alle omstændigheder overholde loven. Man må ikke tage billeder på ikke frit tilgængelige steder. Det kommer formentlig bag på de fleste, men det er faktisk en del af straffeloven. Det vil sige, at hvis man for eksempel tager billeder til en privat fødselsdagsfest, så skal man i princippet spørge først.

‘Spectacles’ ligger op til debat om det offentlige rum

Professor Christopher Gad siger dog, at der i 2016 er mange teknologiske muligheder for at registrere, tage billeder og filme – og at vi er naive, hvis vi ikke allerede har opdaget den samfundstendens. Mange filmer hinanden i al hemmelighed på deres telefoner, og der er overvågning på gader og stræder.

Og nu kan man også filme og fotografere på ‘Spectacles’. Under alle omstændigheder skal man tage hensyn til straffeloven og vide, hvordan man opererer inden for den. Derfor peger han på, at det kan være en løsning at indføre undervisning i det allerede på folkeskoleniveau.

– Vi mangler at have noget debat om, hvordan man underviser unge mennesker i, hvad der definerer et offentligt rum. Er det eksempelvis et offentligt rum, hvis jeg er til en fødselsdag med 50 mennesker? Vi er nødt til at have noget viden om, hvordan vi opfører os sammen og over for hinanden med de her nye teknologier, der giver os nogle nye muligheder, siger Christopher Gad.

Læs også: Computeruge skal lære os, hvad der sker bag skærmen

Snapchat skal informere brugerne om den rette håndtering

En løsning kan også være, at Snapchat aktivt fortæller deres solbrillebrugere, at de skal huske at være opmærksomme på, at brugen kan krænke privatlivets fred. Sten Schaumburg-Müller peger på, at det kan være en god idé, at gøre det til en integreret del af en brugsanvisning.

Det har ikke været muligt at komme i kontakt med Snapchat.