Sådan overvåges orkaner

Overvågning af tropiske storme bruges mest til at vejlede skibe, men det kan også redde menneskeliv, som man ser i øjeblikket i USA med superstormen Sandy.

”Hvis der ingen overvågning var, ville man sidde på land og få et chok. Men meteorologer har brugt rigtig mange år på at kunne forudsige sådan nogle situationer her, så myndighederne kan komme ud med advarsler og den hjælp, der skal til,” siger meteorolog Lone Seir fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

En superstorm som Sandy har været i gang længe, forklarer Lone Seir.

”Man har fulgt den fra den blot var nogle få skyer,” siger hun.

Sandy startede som en tropisk storm den 19. oktober, og altså elleve dagen inden den ramte New York natten til i dag. Det viser et kort i avisen New York Times.

”En tropisk storm er en storm med en masse tordenceller i, som begynder at rotere rundt om hinanden i nogle ordnede systemer. Man ved nogenlunde, hvor de har potentiale til at opstå, og man kan følge dem, fra de er meget små,” forklarer Lone Seir.

På et tidspunkt bliver de så store, at man giver dem et navn og så følger man dem intenst ”dag for dag”.

Tropiske storme er nemlig nogle uforudsigelige størrelser, og derfor beregner man flere mulige baner, så man kan advare om, hvor stormen kan ramme. Det kan man se på det kort, New York Times har lavet til at advare sine læsere og for at følge Sandys færden.

”Når stormen er nået dertil, sidder der meteorologer og skriver varsler for, hvordan stormen ser ud lige nu, og hvor man forventer, den vil bevæge sig hen,” siger hun.

Stormene bliver overvåget via satellitter fra rummet, men også overflademålinger.

”Det kan være balloner, man sender op eller instrumenter, der sidder på skibe,” fortæller Lone Seir. Endelig bruger man også vejr-modeller, der bl.a. kan beregne de mange mulige baner en tropisk storm kan have.

Billedet er et billede af New York Times kort over Sandys rejse. Se kortet her

Læs også: Dansker i USA før stormen: Vi har købt vand af hospitalet

Læs også: Sandy koster mindst 12 livet

Læs også: Orkanen Sandy