Beboer efterlyser overvågning efter knivdrama på kollegie

Kollegiet Rampelyset, hvor episoden fandt sted. Foto: Freya Lillevang Lodberg

Efter et knivdrama mandag aften d. 6. november, efterlyser beboer, der var involveret i hændelsen, mere overvågning på kollegiet.

På stedet anholdt politiet fire mænd i aldrene 22-31 år, fra Roskilde og Høje Taastrup. To mænd havde påtaget sig skader, der krævede behandling, men ingen blev alvorligt skadet.

På politistationen blev det klarlagt at en 24-årig mand var blevet opsøgt af de tre andre mænd på adressen, hvorefter slagsmålet begyndte. Hundepatruljer fandt i deres søgning i området knive, som formodes at have forbindelse til sagen.

Det fremgår af politiets døgnrapport. Politiet efterforsker stadig sagen.

Overvågning i Danmark

  • Organisationen Sikkerhedsbranchen vurderer, er der omkring 1.500.000 overvågningskameraer i Danmark
  • Det svarer til et overvågningskamera til hver fjerde dansker
  • Kameraerne er installeret af politi, virksomheder og private

Et vidne, der kontaktede politiet, fortæller til NetAvisen, hvordan hun lukkede den 24-årige mand ind i sin lejlighed, da han med blod i ansigtet og bar overkrop bønfaldt hende om det. Han havde forsøgt at trænge sig ind en anden beboers lejlighed, men blev skubbet ud.

Den voldsomme hændelse har gjort, at hun nu ønsker videoovervågning på kollegieværelset.

– Jeg syntes jo aldrig, at man kunne få for meget overvågning, siger Mathilde, som er politielev på 2. semester.

Hun ønsker kun at optræde med fornavn på grund af sit studie og sin involvering i episoden.

– Men jeg synes ikke kun, at det er en god idé på grund af denne her episode. I vaskekælderen har folk jo også oplevet gentagende gange, at de har fået stjålet deres tøj, forklarer hun.

Læs også: Blodigt slagsmål på kollegie – »Det er ufatteligt, at sådan noget sker hos os«

Mathilde fortæller også, at hun har oplevet, at en ung fyr bankede på hendes dør for at par uger siden, og spurgte om hun boede alene. Der skete ikke mere, men hun beskriver ham som en ”mystisk” type. I kollegiets facebook-gruppe fremgår der også opslag, hvor beboere, skriver, at de har oplevet, at der bliver taget i dørene på forskellige tidspunkter af døgnet.

Matilde fortæller, at hun er bange for at se skyldig ud i de andre beboers øjne, når hun møder dem igen, fordi den 24-årige sad i hendes lejlighed. Imens politiet undersøgte lejligheden, talte hun også med de andre mænd på svalegangen.

– De spurgte mig: “Er du okay?” Hvor jeg siger: “Ja, I skal nok ikke tænke så meget på mig, det er nok mere jeres kammerat.” Herefter griner de så griner og siger: “Vores kammerat? Det er fandeme ikke vores kammerat”.

Mathilde fortæller, at den 24-årige mand fortalte hende, at han var gift med mændenes søster, og at konen havde ringet til sine brødre, efter at ægteparret havde været oppe at skændes.

Imens Mathilde hjalp den 24-årige med at forbinde hans skader, sagde han, at han var blevet stukket ned før, fortæller hun i dag.

Selvom hun ikke fortryder at have lukket ham ind, er Mathilde utryg ved tanken om konsekvenserne ved at have hjulpet den 24-årige. Gerningsmændene både ved, hvor hun bor, at hun hjalp ham, der bestemt ikke var deres kammerat – og fordi at ingen af dem blev varetægtsfængslet.

Det er normalt et pænt og nydeligt sted
Thomas Elefsen, administrerende direktør for Norhjem

Selskabet Norhjem, som administrerer kollegiet, mener ikke, at overvågning er nødvendigt.

– Vi oplever ikke, at det generelt er utrygt at bo på Rampelyset. Det er normalt et pænt og nydeligt sted. Udgangspunktet er, at det er ulovligt at opsætte kameraer ved beboelse. Og det er ikke nødvendigt at bruge elevatoren for at komme ind til kollegiet udefra. Så det vil ikke gøre den store forskel at installere kamera i elevatoren, siger Thomas Elefsen, administrerende direktør for Norhjem.

Mere overvågning, mere sikkerhed?

  • I en britisk undersøgelse fra 2015 foretaget af College of Policing, konkluderes det at overvågningskameraer, CCTV (closed-circuit-television) reducerer nogle former for kriminalitet, f. eks. hærværk
  • Mere overvågning reducerer ikke personfarlige hændelser, men er ofte brugbare til efterforskning
  • To ud af ti undersøgelser om overvågning af boligkomplekser viser at CCTV-kameraer reducerer kriminaliteten betydeligt

Thomas Elefsen kender ikke til, at beboerne skal føle sig utrygge, men understreger, at man vil reagere på henvendelser fra beboerne, hvis de kontakter Norhjem.

Norhjem har i en mail til kollegiets beboer meldt ud, at man har talt med den involverede lejer.

Sådan gjorde vi: Journalisten bor selv på kollegiet og oplevede, at en af de involverede mænd forsøgte at trænge ind i hendes lejlighed. Derefter efterlyste hun vidner til episoden, som ville udtale sig til citat. Netavisen.dk er bekendt med kildens fulde navn. Journalisten og vidnet kilden kender ikke hinanden.