Minusgrader og snevejr har forskudt pollensæsonen en måned i forhold til den gennemsnitlige sæsonstart.
Astma-Allergi Danmark har haft deres celle ude siden januar, og enkelte steder er der blevet lavet målinger af pollental på et eller to.
Ifølge Karen Rasmussen, biolog for Astma-Allergi Danmark og leder af Pollentællingerne, er det dog ikke nok til at skyde en pollensæson i gang:
– Vi har siden januar fundet meget lave målinger for el og hassel, men for at skyde sæsonen i gang er der nogle kriterier, der skal være opfyldt og en vis mænge pollen i luften.
Læs også: Seks fif mod forårets høfeber
Pollensæsonen er skudt i gang
Mandag d. 12. marts startede den officielle pollensæson, og tirsdag d. 13. marts blev pollentallene målt til 38 for el og et for hassel, og ifølge Karen Rasmussen er det lige nu oppe på et moderat niveau.
En af de mange danskere, der er hårdt ramt, når pollensæsonen går i gang, er 28-årige Mette Holm Toftdahl-Olesen fra Brovst. Hun er multiallergiker og reagerer på græs, birk, hassel, el, elm og bøg. Hun går derfor en hård tid i møde, da sæsonen for græspollen først slutter i sensommeren.
Hun har dog lagt mærke til, at starten på sæsonen ikke har været så voldsom, som den tidligere har været:
– Jeg plejer nærmest at slås med problemerne lige så snart, vi skriver 1. marts. Men det har ikke været tilfældet i år. Min næse har ikke været så generet endnu, og øjnene er ikke begyndt at klø. Så det har været en dejlig blid måned for mig.
7 gode råd hvis din næse løber
- Gå til lægen og få tjekket, om det er en forkølelse, eller om det er allergi
- Har du allergi, er det vigtigt, at du bliver velmedicineret
- Følg med i de daglige pollental
- Læg mærke til om dine symptomer følger pollenmængderne i luften
- Solbriller kan skabe en barriere og hjælpe på øjenkløe
- Tag et bad, inden du går i seng
- Snak med lægen om en evt. vaccine, hvis du er hårdt ramt
Men selvom Mette Holm Toftdahl-Olesen ikke har været besværet af allergien endnu, så er der nogen, der allerede nu oplever kløe og irritation.
En af dem er 64-årige Dorthe Annette Munksgaard Søndergaard fra Slagelse, som både er allergi- og astmapatient:
– Jeg fik det første høfeberanfald for 14 dage siden, hvor det starter med, at jeg nyser 20-30 gange, mine øjne begynder at klø, og næsen løber. Et par timer senere får jeg ondt i mine led og muskler, og min temperatur kan stige.
Der kan være en helt naturlig forklaring på, at symptomerne ses hos nogle og ikke hos andre.
– Lokalt kan der være buske og træer, der blomstrer, som folk godt kan mærke, inden den officielle pollensæson er skudt i gang, fortæller biolog Karen Rasmussen.
Læs også: Klimaforandringerne kan gøre livet surt for allergikere
Kulde på vej igen
Ifølge DMI kan lavere temperaturer være på vej mod Danmark i løbet af de næste dage, og det kan godt bremse blomstringen. Men Karen Rasmussen har en god nyhed til pollenallergikerne:
– Der bliver nok ikke de høje pollental i løbet af det næste stykke tid. Det kan også sagtens være, at det går i nul igen.
Man kan dog ikke forudse, hvordan pollensæsonen vil arte sig. Det kommer meget an på vind og vejr i foråret. For græsallergikerne har maj måned meget at sige i forhold til, hvornår den starter:
– Lige nu er den gode udsigt, at de kolde temperaturer kan sætte en dæmper på tallene til at starte med. Så må vi se, hvordan det udvikler sig fremad, siger Karen Rasmussen.
Sådan gjorde vi: Historien udspringer af TV2’s historie om pollensæsonen. Erfaringskilderne er fundet via en kommentartråd på nettet. Interviewet med biologen og den ene kilde er foretaget over telefon, hvor interviewet med den tredje kilde var skriftligt.