Den nye app, Be My Eyes, er netop kommet i AppStore. Den skal gøre hverdagen lettere for blinde, ved at forbinde dem med en seende hjælper gennem videokameraet i Iphone. Opfinderen af Be My Eyes, Hans Jørgen Wiberg, forklarer.
– App’en skaber en live videoforbindelse mellem den blinde og en hjælper, der så kan se, hvad den blinde peger sin telefon på. Det kan f.eks. bruges, hvis man står i Netto og skal finde de rigtige kiks eller ikke kan se hvad der står på en dåse, siger han.
Han håber, at applikationen kan gøre livet lettere for blinde, og fremhæver at man kan bede om hjælp, blot ved et tryk på en knap, uden at familie, naboer og venner skal kimes ned for at hjælpe. Næstformand i Dansk Blindesamfund, John Heilbrunn, er meget enig.
– Det gør det muligt, at få hjælp på tidspunkter, hvor det kan være ubelejligt for f.eks. naboer eller venner, og man slipper for at gå ud med hatten i hånden og bede om hjælp, så det synes vi er rigtig godt, siger han.
John Heilbrunn er glad for at opfinderen, der selv har et synshandicap, har taget teten i udviklingen af app’en, og glæder sig til at se den fremtidige udvikling, selvom han påpeger at frivillige systemer kan være skrøbelige.
Man har, som blind, altid selv ansvaret for, at man stoler på den person, man har med at gøre
Hans Jørgen Wiberg, opfinder af Be My Eyes
Opfinderen, Hans Jørgen Wiberg, håber samtidig, at app’en vil mindske berøringsangsten for mennesker med synshandicap.
– Hvis det bliver meget udbredt, tror jeg, at mange flere får et førstehåndskendskab til at hjælpe en blind, og derfor får lettere ved at hjælpe i Netto eller på gaden, fordi man har prøvet det før gennem app’en, forklarer han.
Læs også: Nørreport er et helvede for blinde
Et socialt eksperiment
Hans Jørgen Wiberg mener, at Be My Eyes har stort potentiale, men påpeger at det stadig er et projekt under udvikling.
– Det er stadig en form for socialt eksperiment. Vi ved stadig ikke hvor meget folk vil bruge tjenesten, men det må vi jo finde ud af.
I øjeblikket er der 57 blinde brugere og omtrent 170 hjælpere, og indtil videre er det ikke alle hjælpere, der har fået et opkald endnu.
Derfor er han heller ikke nervøs for, at de frivillige hjælpere bliver trætte af at få opkald. Et opkald sendes nemlig til ti forskellige hjælpere, og de frivillige vil ikke modtage opkald før klokken 7 og efter klokken 22. Herudover er der planer om at lave en snooze-knap, så man f.eks. ikke modtager forespørgsler på hjælp, når man er på arbejde.
På eget ansvar
Opfinderen gør det klart, at man bruger Be My Eyes på eget ansvar, men påpeger, at det blot handler om sund fornuft.
– Man har, som blind, altid selv ansvaret for, at man stoler på den person, man har med at gøre. Det svarer til at spørge folk på gaden. Hvis man bliver i tvivl, når man bruger app’en, så bør man ringe op igen. Man skal selvfølgelig lade være med at vise sit dankort eller lignende. Det handler om at bruge sin sunde fornuft.
Teamet bag Be My Eyes har dog forsøgt at undgå misbrug af applikationen. Både den seende og blinde, har nemlig mulighed for at indberette misbrug efter et opkald.
– Hvis man bliver anmeldt tre gange, ryger man ud af systemet. Hvis en person anmelder en anden for misbrug, vil de to ikke mødes igen, forklarer han.
Læs også: Psykisk syge unge skal hjælpes med ny app
Vil udnytte udlandet
Applikationens potentiale ligger dog ikke kun i Danmark. Om en måned skal Be My Eyes nemlig udrulles til udlandet, og det skaber endnu flere muligheder.
– Vi har tænkt os at udnytte tidszonerne, så hvis man har brug for hjælp kl. 4 om morgenen, er der måske en person fra England, som kan hjælpe, fortæller Hans Jørgen Wiberg.
Herudover bliver det muligt, at vælge forskellige sprog, hvis man f.eks. taler dansk, tysk og fransk. På den måde, kan man også få hjælp af brugere, der taler de samme sprog. Det opfordrer han alle til at benytte sig af.
Udviklingen af Be My Eyes er bl.a. blevet støttet af Velux Fonden og Dansk Blindesamfund.