App giver blinde og svagsynede mulighed for at udforske verden


I grafikken herover, kan du udforske Vesterport via appen Blindsquares funktioner

Det kan være en stor udfordring at færdes på ukendte steder alene, når man har et synshandicap. Appen Blindsquare kan dog være en hjælpende hånd, som giver blinde og svagsynede mulighed for at færdes alene.

Den finske app har modtaget flere priser, herunder en ærespris fra ‘The American Foundation for the Blind’ (amerikansk organisation for blinde, red.). Appen har flere funktioner, men adskiller sig særligt fra andre navigations-apps ved, at den via lyd fortæller brugeren, hvad der er i nærområdet.

Kendskab til nærområdet

Flemming Saaby Nielsen, som er svagtseende, er flittig bruger af appen. Han husker tydeligt første gang han aktiverede Blindsquare på sin iPhone

Andre apps til synshandicappede

  • Taptapsee:
    Scanner-app, der kan genkende ting, man tager billeder af
  • Ledsageteknik:
    App udviklet af Institut for Blinde og Svagsynede. Appen giver via billeder instruktion i, hvordan man skal ledsage personer med synsnedsættese
  • Be My Eyes:
    Danskproduceret app. Benytter et hold af frivillige seende, der via appen kan hjælpe personer med synshandicap med praktiske spørgsmål via live video

– Da jeg prøvede appen første gang, havde jeg boet i Roskilde omkring et år. Jeg fik kendskab til mit nærområde på en ny måde. Pludselig opdagede jeg, hvilke caféer eller veje der lå på en ellers velkendt rute, som jeg havde gået af mange gange, siger han.

Læs også: Radio: Københavns Kommune halter bagefter med at sikre blinde i trafikken 

Appen kan efter behov indstilles til at oplyse om blandt andet restauranter, offentlige steder eller butikker i området. Desuden fortæller den brugeren retningen på interessepunkterne ud fra klokken, hvilket ifølge Flemming Saaby Nielsen gør det nemmere at finde frem.

Ud i det blå

Det er dog ikke kun til at udforske sit nærområde, Flemming Saaby Nielsen har brugt appen. Han er netop hjemvendt fra en rejse til Israel. En rejse, som han ikke ville være begivet sig ud på, hvis det ikke havde været for Blindsquares funktioner:

– Jeg er lige kommet hjem fra Jerusalem, hvor jeg for første gang var ude at rejse helt alene. Blindsquare giver mig en tryghed, der gør, at jeg tør begive mig ud i nogle ting, som jeg ellers ikke ville turde, siger Flemming Saaby Nielsen.

Appen giver Flemming Saaby Nielsen muligheder, som han ikke har haft før. Særligt i naturen har han stor glæde af den:

– Det kan være meget svært at orientere sig ude i naturen. Jeg holder meget af at løbe langs havet, men det kan være en udfordring for mig at finde tilbage til mit udgangspunkt. Der kan jeg via Blindsquare lægge et punkt ind, som den kan guide mig tilbage til. Det giver mig frihed.

Skal ikke afhænge af teknologi

Birgit Christensen er IKT-konsulent (informations- og kommunikationsteknologi, red.) på Instituttet for Blinde og Svagsynede. Hun er ikke i tvivl om, at app-teknologi samt smartphones generelt set har åbnet en masse muligheder for blinde og svagtseende.

Læs også: Dansk studie: Overraskende mange mister jobbet efter en blodprop 

Hun understreger dog vigtigheden af, at man stadig holder fast i manuelle hjælpemidler

– Hvis alt, det du kan, er afhængig af teknologi og strøm, og det går ned, så er jeg bange for, at der kommer nogle udfordringer, siger Birgit Christensen.

Det er derfor vigtigt, at man stadig tillærer sig basale færdigheder og teknikker, således at synshandicappedes færden ikke udelukkende er afhængig af teknologi.