At gødning forbedrer udbyttet af ens grøntsager, ved de fleste. Men om man bruger kunst- eller naturgødning, er ikke uden betydning.
– Først skal man afgøre, hvilke næringsstoffer afgrøden har brug for. Der er fem essentielle næringsstoffer, som den er nød til at have. Det er kvælstof, fosfor, kalium, magnesium og svovl, siger Leif Knudsen, der er gødningsekspert ved Videncentret for Landbrug.
Læs også: Hvad skal gøres i haven netop nu?
Formålet med at gøde er nemlig at tilføre jorden de næringsstoffer, den mangler. Afgrøden får nogle af næringsstofferne uden gødning, men forholdene er meget sjældent optimale. Derfor må man tilføre ekstra for, at ens grøntsager får bedst mulige betingelser for at gro.
– De fleste grøntsager har en kraftig vækst og derfor relativ stort behov for både kvælstof, fosfor og kalium. Hvis man dyrker normale grøntsager, så vil man af nemheds årsager bruge en NPK-gødning. Med den type gødning er man dækket godt ind, siger Leif Knudsen.
NPK-gødningen er en almindelig kunstgødning, der tilfører afgrøderne kvælstof, fosfor og kalium. Men den har den ulempe, at den er kortvarig og næringsstofferne hurtigt forsvinder fra jorden. For en længerevarende virkning, skal man i stedet bruge naturgødning som for eksempel kompost.
Lav din egen kompost
– Kompost er godt til at gavne jordstrukturen, og i mange tilfælde er der nok fosfor, kalium og magnesium i, til at dække behovet, siger Leif Knudsen.
Kompost kan blandt andet laves af haveaffald og uspiste grøntsager fra køkkenet, men kød skal man ikke blande i.
– Det er en god idé, at kompostere det grønne madaffald, men hvis det er blandet madaffald med kød i, skal man passe på af sygdomsmæssige årsager, siger Leif Knudsen. Han understreger dog, at NPK-gødning er mere effektivt pga. indholdet af kvælstof.
– Hvis det også skal dække kvælstof, skal det være kompost, der er lavet på husdyrgødning fra for eksempel heste, siger han.
Og her kan man ikke bruge efterladenskaber fra ens hund, da der er risici for overførelse af sygdomme, understreger Leif Knudsen.