Frosten kan stadig tage livet af din altankasse

Det varme vejr får os til at styrte til plantecentrene landet over, men ikke alle planter kan tåle at komme ud endnu
Det varme vejr får os til at styrte til plantecentrene landet over, men ikke alle planter kan tåle at komme ud endnu. Foto: Emilie Maarbjerg Mørk

Hvis du har været en tur i dit lokale plantecenter i weekenden, er du ikke den eneste. Men husk, at langt fra alle planter kan klare det usikre forårsvejr. 

Louise Møller, nikker genkendende til tendensen som havefaglig koordinator i Haveselskabet, der er en landsdækkende forening for haveejere. Hun peger dog på, at det gode vejr kan snyde, og at mange ender med en lang næse, når forårsfrost tager livet af deres nyligt plantede altankasser:

– Det kribler i fingrene på folk for at komme i gang, når vi har så meget varme, som vi har nu. Jeg tror, der er rigtig rigtig mange, der har prøvet at købe sommerblomster i midten af april, fordi nu kan de ikke vente mere. De planter dem ud, og så kommer frosten. Så kan de tage på planteskolen igen.

Læs også: Altan-haver skal gøre byboere til bønder

Det varme vejr allerede her i marts har kun øget lysten til havearbejde, men hun anbefaler, at man holder sig til for eksempel hornvioler og løgblomster som tulipaner og krokus. De kan tåle den smule frost, der stadig kan komme. De mere frostfølsomme planter, som sommerblomster og krydderurter, skal man helst vente til 1. maj med at købe.

De planter sommerblomster ud, og så kommer frosten. Så kan de tage på planteskolen igen
Louise Møller, havefaglig koordinator i Haveselskabet

Læs også: Meteorologerne er trods alt blevet bedre

Heine Winther Pontoppidan, marketingkoordinator Plantorama, der er en landsdækkende kæde af plantecentre, fortæller, at plantecentret sagtens kan mærke effekten af varmen:

– Vi har fået rigtig godt gang i vores salg af planter, som folk kan bruge i den dejlige forårssol. Jeg står udenfor vores center i Egå og kan se folk køre forbi med stedmoderblomster, hornvioler og andre dejlige forårsbebudere.

Ifølge DMI kan vi allerede i nat forvente ned til to graders frost landet over.