Snart nye arealer til omtalt børneprojekt: “Vi glæder os”

Et billede af børn, som befinder sig ved deres have. Foto: Haver til Maver

I Haver til Maver hjælper børn hinanden med at dyrke grøntsager, holde deres haver fine og sammen gøre deres grøntsager klar til at spise. I Hørsholm står der fra marts 2024 nye permanente haver klar til at tage mod børn, der skal dyrke jorden og få muld under neglene.

De sidste to år har børn og lærere befundet sig på midlertidlige arealer i Hørsholm, fortæller Louise Overby Nielsen, Skolehavekoordinator i Hørsholm, og nu er haverne endelig klar.

– Vi glæder os rigtigt meget. Det bliver rigtig fedt, siger Louise Overby Nielsen.

De har tidligere haft midlertidige haver  i Museumshaven ved Hørsholm Slot, men slår nu permanente rødder i Hørsholm.

– Den nye lokation bliver ved Lågehuset ned til vandet, siger Louise Overby Nielsen.

Læs også: Mere natur på skoleskemaet: Nu skal lokale børn lære gennem udekøkken, drivhus og regnvandsbed

Fra jord til bord til jord

Haver til Maver er, i følge vicedirektøren i Haver til Maver Camilla Roed Otte et projekt, hvor det handler om at lære børnene konceptet fra jord til bord til jord.

Artiklen fortsætter efter billedet

I Haver til Maver laver børnene mad med ingredienser fra deres egen have. Foto: Haver til Maver

Mens børnene bliver undervist i jorden, og hvad den kan skabe bliver de undervist i forskellige emner.

– Ude i de forskellige kommuner går der de samme tematikker igen, som blandt andet er: Klima, biodiversitet, madspild og hvor grøntsagerne kommer fra, siger Camille Roed Otte.

I Hørsholm Kommune har børnene også haft fokus på disse emner, hvor de har brugt fire fulde dage i haven før sommerferien og fire dage efter. Haven har børnene selv skullet passe i sommerferien.

Læs også: Naturen gør os sundere og gladere – det skal stressede unge have glæde af

Børns sundhed i naturen

Ny forskning fra Center for Børn og Natur viser, at at der er mange fordele ved at få børnene ud i naturen.

Forskningen viser blandt andet, at børn bliver stærkere og sundere, færre får tendens til sukkersyge, børnene sover og trives bedre og de bliver mindre syge.

Kommuner som benytter sig af Haver til Maver:
Hørsholm
Fredensborg
Gribskov
Gentofte
Frederiksberg
Roskilde
Odense
Vordingborg
Svendborg

I Danmarks Naturfredningsforening synes de, at Haver til Maver er et godt projekt, da det er med til at få børn ud i naturen .

– Vi synes i Danmarks Naturfrednings forening, at det er vigtigt for børn at komme ud, da det du kender og som du holder af, vil du gerne passe på, siger Lene Gryning, børnechef, i Danmarks Naturfredningsforening.

I august 2023 lavede Danmarks Naturfredningsforening en rapport over børnefamiliers brug af naturen.

Den viser at 63 % af forældrene ville ønske, at deres børn brugte mere tid i naturen, og at over halvdelen af forældrene (56 %) ville ønske, at deres børns skoler eller dagstilbud tog børnene mere ud i naturen. Kun 6 % af forældrene i undersøgelse ønsker ikke, at deres børn kommer mere ud i naturen.

Børnene sår deres egne grønsager og er selv med til at tage dem op ad jorden. Foto: Haver til Maver

Sådan gjorde vi: Det startede med, at vi kiggede i Hørsholm Kommunes budgetter. Her så vi, at det i 2024 er sidste gang, at der bliver givet penge til Haver til Mavers anlæg. Det undrede vi os over, og derefter fandt vi ud af, at det hele drejer sig om, at haverne faktisk nærmest er klar.