Har du gået og overvejet, om du skulle sælge dit hus? Eller overvejer du måske, om du skulle købe en villa eller et rækkehus med henblik på salg efter få år? Er det mon en god investering, tænker du?
Ja! Især hvis du bor eller vil bo i hovedstadsområdet eller mere specifikt Lyngby-Taarbæk, Herlev, Dragør eller Frederiksberg. Alle husejere i disse fire kommuner har fået en markant fortjeneste ved at sælge deres bolig efter at have boet der i fem år.
Det viser nye tal udarbejdet af Boligsiden.dk.
Det man kan konstatere er, at der har været et økonomisk opsving på arbejdsmarkedet, specielt omkring Hovedstadsområdet. Jobvæksten har været ganske markant her i de sidste tre til fem år, og det har trukket flere ind til byen. Det har selvfølgelig været med til at presse priserne på boligerne op.
Erik Bjørsted, cheføkonom, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
Husejere i Hovedstadsområdet er de store vindere
Kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, Birgit Daetz, siger, at de i det seneste år til halvanden har oplevet, at der er flere kommuner lidt udenfor Storkøbenhavn, der er begyndt at mærke prisstigninger på boligerne.
– Det skyldes blandt andet, at lejlighederne i København er steget rigtig meget i pris, og derfor er der mange, der tænker, at de nu kan sælge deres lejlighed på 80 kvm. og få et væsentlig større hus for de samme penge udenfor Storkøbenhavn, siger Birgit Daetz og fortsætter,
– Det vil sige, at der er en øget efterspørgsel, ikke kun i København men også lidt udenfor, og det har gjort, at boligpriserne er steget. Denne prisstigning har bevæget sig som ringe i vandet. Længere og længere ud fra København.
Birgit Daetz mener, at det også er derfor, at vi finder nogle af de kommuner, der ligger udenfor København øverst på listen over kommuner, som har husejere, der opnår stor fortjeneste ved at sælge deres boliger.
Kortet her viser fortjenesten for huse, der er købt i perioden 1/9-2009 til 31/8-2011 og solgt igen mellem 1/9-2014 til 31/8-2016. Der er udvalgt, de 15 kommuner som har den højeste fortjeneste, og de fem som har den laveste fortjeneste. Talene er fra en tabel fra Boligsiden.dk.
Ikke overraskende tal
Ifølge Boligsidens undersøgelse er de 15 kommuner med størst fortjeneste ved hussalg alle fra Region Hovedstaden. Ni ud af ti husejere i hovedstadsområdet har med markant fortjeneste kunne sælge deres villa eller rækkehus fem år efter, de blev købt.
– Det man kan konstatere er, at der har været et økonomisk opsving på arbejdsmarkedet, specielt omkring Hovedstadsområdet. Jobvæksten har været ganske markant her i de sidste tre til fem år, og det har trukket flere ind til byen. Det har selvfølgelig været med til at presse priserne på boligerne op, forklarer cheføkonom Erik Bjørsted, som arbejder for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
For Birgit Daetz er det ligeledes ikke overraskende at se tallene.
– Tallene bekræfter, hvad vi havde forventet, idet vi hver eneste måned ser på, hvordan boligpriserne har ændret sig i de forskellige kommuner. Der har vi kunne se, at mange af kommunerne på Sjælland ofte har haft prisstigninger her i den seneste tid. Derfor vidste vi, at der nok også ville være en stor sandsynlighed for, at de som sælger deres bolig også ville kunne sælge med gevinst, siger hun.
Der er dog stor forskel på fortjenesten i de 15 kommuner. Hussælgerne i Gentofte har i gennemsnit kunne stikke en millionfortjeneste på hele 1.847.000 kr. i lommen, hvor husejerne i Høje-Taastrup i gennemsnit har tjent 319.000 kr.
Sorø Kommune i bunden
Hussælgere i Sorø-, Slagelse- og Haderslev Kommune tjener knap så mange penge på boligsalg. De tre kommuner ligger nederst på listen ved kun at sælge cirka en tredjedel af deres boliger med fortjeneste.
– Der har været jobfremgang rundt omkring i Danmark, men den har ikke været ligeså kraftig som i Hovedstadsområdet. Derfor er der ikke ligeså meget medvind til boligpriserne andre steder i landet som i Hovedstadsområdet, siger Erik Bjørsted.
Forklaringen, på hvorfor Sorø Kommune ligger i bunden af listen, kan vi finde ved at gå otte år tilbage i tiden – tilbage til finanskrisen.
– Sorø er i den landsdel, vi kalder Sydvestsjælland. Det har været en landsdel, som har været rigtig hårdt ramt af finanskrisen, og der har derfor ikke været den store jobfremgang, og det afspejler sig også i prisudviklingen på boligmarkedet, forklarer Erik Bjørsted.