Se hvor meget fuldkorn du spiser

Får du nok af det sunde fuldkorn, og hvilke steder i landet er folk mest flittige til at spise det grove brød? Statistikker fra Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger viser blandt andet, at Københavnerne spiser 13% mindre rugbrød til frokost end resten af danskerne. Undersøgelserne er fordelt på landsdele, køn og alder og opdateres dagligt hos FDB.

Jylland vinder i fuldkornsstatistikkerne
I Syd- og Vestjylland spiser de allermest rugbrød til frokost. I midten ligger Nordsjælland og i bunden ligger København. Omkring 45% af københavnerbefolkningen spiser rugbrød til frokost, mens resten af befolkningen ligger på over halvdelen. Desuden er der klart flest ældre, som spiser mest rugbrød til frokost. Mere end 6 ud af ti af personer mellem 55-74 spiser rugbrød til frokost, mens kun ca. 4 ud af 10 af personer mellem 15-34 tager sig en rugbrødsklapsammen midt på dagen.

Havregrynsstatistik
På morgenmadsfronten lægger Jylland sig også i spidsen. Østjylland ligger 11% over landsgennemsnittet over at spise mest havregryn til morgenmad. Til gengæld lægger København sig på hjul som nummer to på listen. Fyn følger landsgennemsnittet. Desuden fører København og Østjylland også på at spise knækbrød til morgenmad.

Nordsjælland bager mest
En statistik fra 2011 fra FDB viser til gengæld, at Nordsjælland ligger sig klart i spidsen i forhold til at bage. Og det oven i købet med rug- og sigtemel fra fuldkorn. I bunden ligger København, som tyer mindst til bagværket. De københavnere som gør, køber dog mest rug- og sigtemel. I Vestjylland bager de også hyppigt, dog mest med hvidt hvedemel.

Øget fuldkornsfokus
I går var en landsdækkende sundhedskampagne i gang for at øge fokus på fuldkorn i kosten. Det sker på initiativ af Fuldkornspartnerskabet, som i København, Odense og Århus har opsat boder i dagens anledning.
Seniorrådgiver på afdeling for ernæring på DTU Fødevareinstitut, Heddie Mejborn, har selv været med til at anbefale mere fuldkorn i kostindtaget, og synes, det er en rigtig god idé med øget fokus på det sunde korn.

”Der er alle gode grunde til at spise fuldkorn. Det er godt fordøjelsen, man bliver mere mæt og danner gavnlige stoffer i tarmen, som kan nedsætte risikoen for sygdomme, såsom hjertekarsygdomme og type 2 diabetes,” siger Heddie Mejborn.

Heddie Mejborn minder dog også om, at det ikke nødvendigvis er nok bare at spise tre portioner havregryn om dagen og føle sig dækket ind.

”Det er rigtig vigtigt at variere sit indtag. Så man blandt andet får havre, rug og også noget hvede,” tilføjer hun.

Læs mere madstatistik hos FDB

Se DTUs fødevaredatabase