Her er arbejdsmiljøet værst i Danmark

Det står ikke godt til med arbejdsmiljøet i Udkantsdanmark.
Det står ikke godt til med arbejdsmiljøet i Udkantsdanmark.

De fem værste steder, når det kommer til arbejdsmiljø, ligger i Udkantsdanmark. I Rebild Kommune, som topper listen, er der dobbelt så mange løftede pegefingre fra Arbejdstilsynet, som der er i resten af landet. Også de næste kommuner på listen ligger i Jylland. Det viser tal fra Arbejdstilsynet, som NetAvisen har undersøgt. Tallene dækker alle virksomheder i kommunen.

I Arbejdstilsynet har man ikke umiddelbart en forklaring på tallene.

– Vi har ikke været nede og analysere tallene nok til at sige, hvad det skyldes. Der kan være nogle helt lokale ting med 1-2 virksomheder, der har genereret mange påbud. Vi har ret svært ved at genkende, at der skulle være særlige arbejdsmiljøproblemer i de kommuner, siger Jesper Tidemann Nielsen, der er pressechef i Arbejdstilsynet.

De fem værste kommuner
Problemer pr. 1000 ansatte:
Rebild: 19,9
Jammerbugt: 19,4
Favrskov: 18,4
Brønderslev: 18,1
Skanderborg: 16,1Landsgennemsnit: 9,5

Han peger også på, at Arbejdstilsynet generelt finder flere problemer i nogle brancher end andre. Hvis kommunerne øverst på listen har særligt meget byggeri eller landbrug, kan de ryge højere op på listen.

Læs også: Her er de farligste brancher i Danmark

Svært for kommunen at gøre noget
Selvom det er oplagt at fx Rebild Kommune handler på området, er det svært for dem at gøre noget. Kommunen har nemlig ikke mange værktøjer til rådighed, fortæller Jesper Tidemann Nielsen.

– Kommunen kan prøve at sætte arbejdsmiljøet på dagsordenen. Men det er ikke dem, der fører tilsyn med arbejdsmiljøet, det er Arbejdstilsynet. Og i sidste ende er det jo virksomhederne, der har ansvaret.