Af Bjarke Charlie Serritslev, Petra Victoria Akullu Møller og Andreah Philipa Vesta Danielsen
I hjertet af Nørrebro har de siden december haft et såkaldt pop-up landbrug. Landbruget er i to etager og er bygget op om en container.
Københavns Kommune har sammen med to iværksættere fra virksomheden Human Habitat oprettet landbruget på Nørrebro. Til dagligt passes landbruget af Lasse Carlsens virksomhed, Bioark.
Landbruget giver mulighed for at dyrke forskellige krydderurter og bladgrønt. “Vertikal farming” er et centralt element i landbruget på Nørrebro. Afgrøderne bliver derfor dyrket i høje hvide rør og ikke i muldjord, som man ellers er vant til.
– Man udnytter højderne, og det gør, at man kan få noget mere plads i byen. Det er lidt ligesom den måde, vi bor på herinde. Hvis vi bygger oven på, så er der plads til mere, siger Lasse Carlsen.
Læs også: Oppositionen: Det økologiske landbrug skal styrkes
Restaurant Amass i København bruger allerede krydderurter, som bliver dyrket i seks rør, som står placeret i restauranten. Bioark sørger for at passe og skifte planterne ud hos restauranten.
Bæredygtigt landbrug i fremtiden
Lasse Carlsen fortæller, at projektet bygger på bæredygtige principper. I fremtiden skal landbrugets vandforsyning komme udelukkende fra regnvand. Regnvandet kommer til at cirkulere rundt i hele containeren, hvor det både bliver filtreret og tilført næring. Genanvendte plastikflasker udgør en erstatning for jord, som planerne gror på.
Landbruget er ikke kun interessant for virksomheder. De lokale på Nørrebro viser også stor nysgerrighed for landbruget.
– Der er mange af naboerne, der er interesserede i at få basilikum til en pesto, eller hvor de ikke har mulighed for at have en have selv, og på den måde kan vi dyrke afgrøder til dem, siger Lasse Carlsen.
Jesper Holm, der er lektor i miljø og bæredygtighed på Roskilde Universitet, mener, at det er en naturlig udviklning, at landbrug popper op i byen.
– Det er et led i at ville aktivere bymiljøet til flere ting. Både til sansning og til musik, men også som et værested, siger Jesper Holm.
Læs også: TV: Mød landmanden, der leverer råvarer til Noma
Lasse Carlsen er ikke sikker på, hvad fremtiden byder på for landbruget, men han håber på, at det kan blive en integreret del af Nørrebro.
– Vores forhåbninger er at finde en model, hvor huset hænger økonomisk sammen. Når det er sagt, så vil det også være muligt for en boligforening eller lignende at få en lignende bygning op, hvor man kan drive det som en forening eller et fællesskab, siger Lasse Carlsen.
Jesper Holm mener, at bylandbrug er svaret på byboernes ønske om flere lokale fødevarer.
– En ting er, at man vil spise økologisk og gerne vil have lokale fødevarer sådan principielt, men i byen giver det ikke rigtig mening, at man skilter med lokale fødevarer, hvis det kommer nede fra Lolland-Falster kanten, siger Jesper Holm.
Human Habitat sender snart et pop-up landbrug afsted til New York, men ikke alle kan købe det. En container med inventar koster nemlig 500.000 kroner.