Folkets Hus på Nørrebro: Fem måneder uden bander

Billede af Folkets Hus 2018
Foto: Frederikke Duvier

Folkets Hus har nu været åbent i fem måneder. Huset havde sit første arrangement d. 1. maj, og en måned senere – d. 1.juni – åbnede husets café. Siden genåbningen har man ikke oplevet nogle af de bandekonflikter, som tidligere gjorde, at Københavns Kommune, de frivillige i Folket Hus og Fonden for De Åbne Rum, der har ansvaret for den daglige drift, blev enige om at lukke huset.

– Der har været ekstremt fredeligt, siden vi åbnede igen, fortæller Jannik Lindquist fra det udvalg i Folket Hus, der hedder Ekstern Kommunikation. Jannik Lindquist fortsætter:

– Vi har intet haft at gøre med banderne. De har hverken kontaktet os eller generet os på nogen måde. Vi starter forfra uden drama.

Der har været ekstremt fredeligt, siden vi åbnede igen
Jannik Lindquist, fra udvalget Ekstern kommunikation for Folkets Hus

Københavns Politi bekræfter den rolige start:

– Der har faktisk ikke været nogle bandekonflikter ved huset endnu. Det eneste, vi er bekendt med, er, at der er blevet solgt lidt hash dernede en enkelt gang, fortæller Peter Veje, tidligere leder af lokalpolitiet på Nørrebro.

Lokalpolitiet på Nørrebro er klar over, at konflikterne kan opstå igen, og politiet har derfor gjort en række tiltag for at forebygge problemer:

– Man prøver at forebygge gennem dialog med brugerne og vejlede dem om, at banderne ikke skal ”sætte sig på huset” igen. Tidligere havde de indtaget anden sal, og den etage er derfor indtil videre lukket, fortæller Peter Veje.

 

En forebyggende strategi

Ross Deuchar, professor i kriminologi på University of the West of Scottland, har forsket i bandekonflikten på Nørrebro. I forhold til politiets tiltag siger han:

– Det lyder som om, politiet vil arbejde med en forebyggende strategi, og det synes jeg er en rigtig god idé, siger han og fortsætter:

– I mit arbejde med banderne på Nørrebro, fandt jeg ud af, at det, der fungerede, var at lytte til lokalsamfundet. Dengang talte politiet med beboerne i området, og det gjorde, at borgerne følte sig inddraget og støttet af politiet. Magtanvendelse virker aldrig. Samtidig fremmedgør magtanvendelse lokalsamfundet og ødelægger kvarterets ry.

Huset er for almindelige mennesker, og der er plads til alle – det vil jeg gerne støtte
Anita Johansen, frivillig i Folkets Hus

Flere aktiviteter i huset:

Anita Johansen har været frivillig i husets café i næsten to år, og hun er glad for, at huset er åbnet igen efter 12 måneder. Ifølge Anita Johansen er der sket en masse nye ting i huset:

– Der kommer flere og flere aktiviteter i huset. Vi har lige haft folkekøkken og fejret husets 47 års fødselsdag. Der er sket en masse nye ting i huset, der er for eksempel ikke længere nogle fastansatte, det hele er drevet af frivillige.

Ifølge Anita Johansen er ånden i Folkets Hus bevaret:

– Huset er for almindelige mennesker, og der er plads til alle – det vil jeg gerne støtte.