Af Sophie Louise Gladov, Thea Deleuran Müller og Anne-Marie Dynes Møller
Det er på Thorshøjgård i Nordsjælland, at Michelin-restauranten Noma henter sin biodynamiske fløde. Den kommer fra de oprindelige røde, danske malkekvæg, der forplejes med blandt andet urter, frisk luft og ægte kærlighed. Det er samspillet mellem alt fra de mindste organismer og planter til insekter og mennesker, der er opskriften på et biodynamisk landbrugs råvarer af høj kvalitet.
Fakta om salg af biodynamiske råvarer:
- i 2013 var omsætningen af biodynamiske varer blandt grossister og forarbejdningsvirksomheder på 58,2 mio. kroner.
- Det er en stigning på 236% og 40 mio. kroner fra 2004 til 2014
- Antallet af biodynamiske landmænd er steget med 35% fra 2004 til 2014
Kilde: www.politiken.dk
Et biodynamisk landbrug kontrolleres efter økologiske regler, og der benyttes derfor hverken kunstgødning eller sprøjtemidler. Dog er der krav til det biodynamiske landbrug om, at gården har husdyr, og der er ligeledes strenge regler for brug af tilsætningsstoffer. I det økologiske landbrug er det tilladt at bruge 45 tilsætningsstoffer, hvor der kun er tilladt 15 i det biodynamiske landbrug.
Læs også: Økolog – det bliver man lidt med hjertet
Med sine 40 år på Thorshøjgård har Niels Stokholm udviklet et livsprojekt. Et landbrug, der eksisterer i balance og i tæt kontakt med naturen. Landmanden fortæller, at det er indsigten i naturens egne processer, der er fundamentet i et biodynamisk landbrug:
– Hvis du har indset noget ved at studere naturen, og du ser, at naturen arbejder meget visdomsfuldt, så har du jo ikke lyst til at ødelægge det visdomsfulde samspil, siger Niels Stokholm.