Dansk øko-mælk er et gavehit i Kina

Dansk øko-mælk er populær at give som gave i Kina
Øko-mælk er blevet en eksklusiv vare i Kina

Den importerede mælk på karton bliver sidestillet med kvalitet blandt kineserne og er blevet en eksklusiv vare. Det er derfor populært at give den danske komælk som gave, fordi den symboliserer kvalitet og luksus – og det forbinder mange kinesere ikke med mange af deres egne fødevarer. Den nye tendens sker nemlig i kølvandet på de mange kinesiske fødevareskandaler.

Øko-mælk er eksklusivt

Ifølge Jørgen Delman, Professor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, er kvalitetskontrollen af fødevarer i Kina ikke velfungerende, og det har fået kineserne til at vende blikket mod vesten. Her kommer dansk økologisk mælk ind i billedet.

Læs også: Øko-krise eller en storm i et glas mælk?

– I en kultur, hvor man ofte gerne vil vise sin status og sine følelser overfor andre, vil man gerne give gaver, der har en symbolsk værdi, siger Jørgen Delman.

Og her er mælken fra vesten blevet et symbol på kvalitet. Ifølge Pernille Johnsen, Landbrugschef ved WSPA, er øko-mælken blevet en eksklusiv vare, som kineserne giver hinanden i gave ligesom rødvin.

– Det er blevet attraktivt at købe fødevarer fra vesten, fordi vi er kendt for at have tingene i orden, siger hun.

Kinesiske fødevareskandaler

Jørgen Delman forklarer, at de mange fødevareskandaler har fået kineserne til at interessere sig for fødevaresikkerhed og kvalitet. De er bekymrede over deres egen mælks kvalitet, fordi de ikke kan være sikre på, om kvaliteten er i orden.

Læs også: Kina presser danske møbelproducenter

Ifølge ham kan man ved at give øko-mælk i gave til familiemedlemmer, venner eller kolleger, udtrykke respekt over for den person man giver gaven til, fordi den danske mælk er produceret under kontrollerede forhold. Øko-mælken har derfor fået kvalitetsstemplet Kina.