Bagte rodfrugter, speltsalat med græskar, broccolisuppe.
Offentlige køkkener på blandt andet hospitaler, daginstitutioner og plejehjem skal altid have mindst én plantebaseret ret på menuen. Sådan lyder ønsket fra Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær for Dansk Vegetarisk Forening.
Han har hørt alt for mange historier om forældre, der må kæmpe for, at deres barn får lov at have en vegansk madpakke med i stedet for at spise den mad, der serveres i vuggestuen, eller om plejehjemsbeboere, der føler sig tvunget til at spise kød efter 30 år som vegetarer, fordi den mad, de ellers får serveret, er så ringe.
Vegetarer i tal
Der er ca. 100.000 vegetarer i Danmark
Ca. 372.000 danskere lever overvejende vegetarisk
55% af danskerne ønsker at spise mindre kød
44% støtter, at der skal være en helt plantebaseret valgmulighed i de offentlige køkkener
Kilde: Coop Analyse 2017
– Vi synes, det er fuldstændig urimeligt, at man skal udsættes for det, når man har truffet et valg, som både er godt for én selv og for ens omverden.
Derfor har han – sammen med en række andre – opstillet et borgerforslag med titlen ’Grøn mad i alle offentlige køkkener’:
“Folketinget anmodes om at vedtage ved lov, at alle offentlige køkkener som en fast valgmulighed skal tilbyde et plantebaseret måltid, som er mættende og nærende. Formålet er at sikre, at alle borgere kan vælge et mættende og nærende måltid i de offentlige køkkener – skoler, plejehjem, daginstitutioner, hospitaler, plejecentre osv. – uanset om de er vegetarer, veganere, allergikere eller blot ønsker muligheden for at spise grønnere.” Sådan lyder en del af forslagsbeskrivelsen på borgerforslag.dk.
Godt for samfundsøkonomien
Men forslaget er ikke kun målrettet veganere og vegetarer.
I en undersøgelse fra Coop Analyse giver et stort antal danskere udtryk for, at de gerne vil spise mindre kød. Derfor kan man med fordel give dem den mulighed i de offentlige køkkener, mener Rune-Christoffer Dragsdahl.
Som generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening er det klart, at han gerne vil have folk til at spise mindre kød, men han har også bevæbnet sig med en masse samfundsøkonomiske beregninger, der skal understrege, at det ikke kun er hensynet til vegetarerne, der gør forslaget om grøn mad relevant.
Læs også: Vegetarforening kritiserer vuggestuer: I tager ikke hensyn
Det vegetariske projekt er nemlig både klimavenligt og samfundsøkonomisk rentabelt, fortæller han. Halvandet år gamle beregninger fra Norges sundhedsmyndigheder viser ifølge Rune-Christoffer Dragsdahl, at landets sundhedsvæsen kunne spare 12 milliarder norske kroner om året, hvis folk fulgte kostrådene – kostråd, der anbefaler, at folk spiser mere grønt og mindre animalsk.
– Og Norge har en mindre befolkning end den danske, og man spiser mindre kød, end vi gør i Danmark, så det er åbenlyst, at vi har et potentiale på rigtig mange milliarder kroner, alene hvis folk spiste grønnere, mener Rune-Christoffer Dragsdahl.
Vegetarisk mad er allerede på menuen
På Gentofte Hospital kan patienter allerede nu fravælge kødet og stadig blive mætte. Hvis muligheden er der, tager folk nemlig gerne imod den, fortæller Marianne Lange, der er køkkenchef for Herlev og Gentofte hospital.
– På Gentofte Hospital er vegetarisk mad en del af det faste menukort, og vi kan se, at der er mange, der efterspørger det. Vi oplever også, at der er rigtig mange, der er flexitarer – som både spiser kød og vegetarisk, og på den måde er det jo meget rart, at man kan vælge det, man har lyst til, siger hun.
På Herlev hospital er der til gengæld ikke lige så mange, der spiser vegetarisk, fortæller hun – men der er de vegetariske muligheder heller ikke en fast del af menukortet. Man har nemlig valgt at udelade de vegetariske retter fra buffeten for at undgå madspild.
Patienterne har dog altid mulighed for at få vegetarisk eller vegansk mad serveret, hvis de beder om det – så sammensætter køkkenet en særlig diæt. Det er der for så vidt ikke noget problem i, siger Marianne Lange, der sammenligner det med patienter, der har allergier, som køkkenet jo også tager hensyn til.
Læs også: TV: Unik fødevarebutik fokuserer på bæredygtighed og veganisme
Men når man fra køkkenets side prioriterer en mere animalsk baseret kost med f.eks. kød og æg, er det også af hensyn til patienternes sundhed.
– Det er jo stadigvæk ret vigtigt, at vi sikrer, at den indlagte patient får nok protein, og at maden er energitæt nok. Og der er det jo nemmere at dække det med animalske proteiner og æg fremfor vegetabilske proteiner, forklarer Marianne Lange.
Når det er sagt, synes hun alligevel, at dét med at tænke det vegetariske ind i de offentlige køkkener stemmer godt overens med den politiske udvikling – f.eks. har man fra regionernes side en ambition om, at op til 90 % af råvarerne i de offentlige køkkener skal være økologiske, hvilket i sig selv betyder, at hospitalskøkkenet bruger flere grøntsager for at få råd til at købe økologisk.
Borgerforslag
Indsamlingen af støtte til forslaget om grøn mad i de offentlige køkkener blev startet d. 30. januar og løber indtil den 29. juli 2018.
Indtil videre har 5.740 personer tilkendegivet deres støtte.
Det kræver støtte fra 50.000 stemmeberettigede borgere at få et forslag fremstillet i Folketinget.
Kilde: borgerforslag.dk
Det koster jo ikke noget
Rune-Christoffer Dragsdahl er ikke enig med Marianne Lange i, at animalsk protein er nødvendigt i forhold til patienternes sundhed. Det er en myte, som vegetarer generelt kæmper med, siger han.
Og selvom udviklingen i forhold til flere grønne retter går den rigtige vej, mener han stadig, at der er brug for et decideret krav om plantebaserede valgmuligheder.
Hvis bare forslaget kan nå frem til Folketinget, er der en reel chance for, at det bliver til virkelighed, vurderer han. Med en bred opbakning i befolkningen og miljømæssige og økonomiske fordele, er spørgsmålet, om det er sandsynligt, at et flertal af politikerne alligevel vil stemme imod.
– Hvis først det får en ærlig chance for at blive behandlet i Folketinget, så er det muligt, at politikerne i sidste ende siger: ’Okay, der er rigtig mange, der ønsker det her – lad os nu bare indføre det’, lyder håbet fra Rune-Christoffer Dragsdahl.
Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen stammer fra Dansk Vegetarisk Forenings hjemmeside, hvor de skriver om borgerforslaget. Begge kilder er interviewet via telefon.