Private sygeforsikringer er blevet allemandseje

venteværelse
Foto: Morguefil.com

I Danmark er vi opdraget til at tage vores gule sygesikringskort med, når vi skal forbi vores læge. Men når en alvorlig sygdom rammer, eller korsbåndet springer, er det bag i køen. Medmindre at du er en af dem, der har et arbejde med en privat sundhedsforsikring.

Flere arbejdsgivere betaler i stigende grad sundhedsforsikringer til deres medarbejdere for at sikre, deres medarbejdere bliver på pinden eller kommer hurtigt tilbage.

– Vi får noget ud af vores medarbejder hurtigere bliver raske. Det er en personalegode, som både medarbejder og firmaet får noget ud af

Pia Skov Andreasen, bogholder for Mercedes-Benz.

Dansk Sundhedssikring, som er en af de mest populære forsikringers selskaber,  bekræfter at der sker en stigning i antallet af solgte sundhedsforsikringer i Danmark. Den liberale tænketank CEPOS viser i en undersøgelse, at omkring halvdelen af danskerne er dækket af private sundhedsforsikringer. Brancheorganisationen forsikring og pension har også lavet udregninger, der viser at udviklingen af arbejdsgivere, der har en sundhedsforsikring, er fortsat stigene.

Regeringen har afskaffet skattefritagelsen af de danske sundhedsforsikringer, for at få et mere lige sundhedssystem. Afskaffelsen af skattefrihed tilbageholder dog ikke arbejdsgiverne, i at investere i sygeforsikringer.

Læs også: Hospitalspatienter behandles med hjælp fra solceller

Et af de steder de benytter sig af privat sundhedsforsikringer, er bilforhandleren Mercedes-Benz.

– Vi får noget ud af vores medarbejder hurtigere bliver raske. Det er et personalegode, som både medarbejder og firmaer får noget ud af, siger Pia Skov Andreasen, bogholder for Mercedes-Benz.

– Et problem er, at med de private sundhedsforsikringer kommer man hurtigere frem i køen og bliver hurtigere behandlet på et privathospital i forhold til offentlige hospitaler. 

Bent Greve, velfærdsforsker RUC.

Det kan dog gå hårdt ud over vores alles velfærdsstat, hvis det pludselig bliver en forudsætning for et hurtigt behandlingsforløb, forklarer velfærdsforsker fra Roskilde Universitet, Bent Greve:

– Flere som vælger en privat sundhedsforsikring, kan jo vælge at sige, at så vil de ikke også betale til det offentlige ved siden af, og det er der, at vi har problemet, siger Bent Greve, velfærdsforsker fra RUC.

Den seneste undersøgelse fra den liberale tanketænk CEPOS viser, at cirka 2,9 millioner danskere havde en privat sundhedsforsikring i 2012, og tallene ser ud til fortsat at stige.

De private forsikringer udfordrer velfærden

Et af problemerne ved sundhedsforsikringer er den ulighed, der kan ske på behandlingsformen, når befolkningen bliver opdelt i et A og B hold. Folk med en privat sundhedsforsikring kan, således springe køen over i det offentlige over, for at blive behandlet på et privathospital.

– Jeg havde selv en situation, hvor jeg sprang mit korsbånd. Her kunne jeg få hjælp med det samme på et privat hospital, og behøvede ikke at vente på det offentlige.

Anders Gullev, manager hos Viasat.

– Et problem er, at med de private sundhedsforsikringer kommer man hurtigere frem i køen og hurtigere bliver behandlet på et privat hospital i forhold til offentlige hospitaler. Så der sker en ulighed i rækken af ydelser i sundhedssystemet, siger Bent Greve, velfærdsforsker RUC.

De fleste arbejdsgivere der tilbyder private sundhedsforsikringer, er dog meget begejstrede for forsikringen, og har kun gode erfaringer med behandlingerne.

Læs også: Dansk hospitalspersonale er ikke bekymret for ebola 

Et af stederne de har gode oplevelser med privat sundhedsforsikring er hos tv-selvskabet Viasat.

– Jeg havde selv en situation, hvor jeg sprang mit korsbånd. Her kunne jeg få hjælp med det samme på et privat hospital, og behøvede ikke at vente på det offentlige, siger Anders Gullev, manager hos Viasat.

Private sundhedsforsikringer tilbyder

  • Behandling på privathospitaler
  • Nedsat ventetid
  • Stress reducering
  • Psykologhjælp
  • Efter kontrol

Halvdelen af Danmark er medlem af ”danmark”

Når vi skal ned at hente den medicin, lægen har ordineret, kan det begynde at blive pebret med prisen, og her kan en brugerbetalt sygesikring hjælpe dig økonomisk.

Brugerbetalings firmaet Sygeforsikring ”danmark” har næsten 2,3 millioner medlemmer, som hvert år betaler et abonnement, for at kunne spare på regningerne til blandt andet medicin. I blandt de ydelser som forsikrings pakker tilbyder, kan du få hjælp til regningen på tandbehandling, fysioterapi og medicin.

– Den primære grund er konkurrencevilkår for også at tiltrække medarbejdere. I virksomheder i vores størrelse er der flere, der har det, end der ikke har. 

Peter Kirk Nielsen, HR-ansat hos teleselskabet 3.

Medlemstallet er fortsat stigende i 2014 hos Sygeforsikring ”danmark”, og dette kan blandt andet skyldes de økonomiske fordele, der er ved at være medlem, men det kan også være en helt anden faktor der spiller ind, forklarer forsker:

– Problemet ligger i, hvis de her tal viser, at man har en mistillid til systemet, og en mistillid til hvad man ellers kan få af støtte og muligheder i det offentlig system, siger Bent Greve, velfærdsforsker, RUC.

Udviklingen hos forsikringsselskaberne viser, at der forsat vil ske en stigning i supplementer til det offentlige sundhedsvæsen.

– Den primære grund er konkurrencevilkår for også at tiltrække medarbejdere. I virksomheder i vores størrelse er der flere, der har det, end der ikke har. Det er et personalegode, som mange af vores medarbejder forventer vi har, siger Peter Kirk Nielsen, HR-Vice president hos teleselskabet 3.