Vegetarforening kritiserer vuggestuer: I tager ikke hensyn

Vegetarforening vil have, at der tages langt mere hensyn til børn fra veganske familier i landets daginstitutioner.
Foto: Pixabay

Der er alt for lidt linsesuppe, svampebøffer og hummus på menuen i landets daginstitutioner.

Sådan lyder kritikken fra Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær hos Dansk Vegetarisk Forening, der mener, at vuggestuer og børnehaver slet ikke tager hensyn nok til børn, der spiser vegansk, dvs. kost helt uden fx kød, æg, fisk og mælk.

– Vi tillader os at sige, der er tale om en systematisk diskriminering ud fra den rundespørge, vi har lavet i landets kommuner. Ud af 63 kommuner var det 13 der tog hensyn til vegetarer og 6 til veganere, siger han.

Hvad spiser de:

  • Vegetarer spiser ingen former for kød, fjerkræ, fisk, skaldyr eller biprodukter fra slagtning af dyr.
  • Veganere spiser udelukkende plantebaseret, dvs. ingen animalske produkter som kød, æg, mælk, honning osv.
    Kilde: Dansk Vegetarisk Forening 2017

I sidste uge udgav Dansk Vegetarisk Forening derfor en artikel på sin hjemmeside med historien om en families negative erfaringer med deres datters vuggestue, hvor familien ønskede, at datteren fik tilbudt vegansk mad. I den forbindelse mener Rune-Christoffer Dragsdahl, at der generelt set er tale om diskrimination af veganske børn.

– Mennesket skal have ret til at leve efter deres overbevisning. Veganisme og vegetarisme er overbevisninger, der for mange mennesker betyder noget dybfølt, og så er det diskrimination, når de ikke bliver respekteret, lyder det fra formanden.

Læs også: København får smag for vegansk til International Veganerdag

Ifølge Rune-Christoffer Dragsdahl er det særligt slemt i vuggestuer, da mange af de danskere,  der lever vegansk i dag er i 20’erne eller 30’erne og får børn nu, hvilket betyder, at de ramler ind i en problematik med daginstitutionen om deres børns kost.

– Vi burde have et samfund, hvor man kan tage hensyn. For det kan man i Storbritannien og Sverige. Spørgsmålet er, hvor langsomt det skal gå. For hvor rimeligt er det, at det skal være surt og svært hele vejen dertil, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Kommuners retningslinjer for kost i daginstitutioner:

  • 6 kommuner har krav om at tage hensyn til vegansk kost
  • 13 kommuner har krav om at tager hensyn til vegetarisk kost
  • 50 har ingen krav om at tage hensyn
  • 82% af kommunerne mener, at hensyn skal tages i den enkelte institution
  • 66% af landets kommuner deltog i undersøgelsenKilde: Dansk Vegetarisk Forening 2017

Hos pædagogernes fagforening opfordrer man til, at forældrene taler med ledelsen og forældrebestyrelsen i den enkelte vuggestue eller børnehave.

– Det handler om at tage hensyn til børnene og forældrene. Der bør ikke laves regler overordnet set, medmindre Fødevarestyrelsen siger det. De madvarer, som institutionerne laver mad ud fra, er faktisk meget rummelige overfor vegetarer og veganere. Det er er spørgsmål om at indgå i dialog med forældrene og om at håndtere det i den enkelte institution, Daniela Cecchin, som er pædagogisk konsulent hos pædagogernes fagforening, BUPL.

Traditioner og arbejdskultur

Daniela Cecchin peger på, at man ikke kan forvente, at daginstitutionerne lynhurtigt vil omstille sig:

– Jeg tror, at det handler om traditioner. En del voksne og pædagoger holder fast i den danske traditionelle kødbaseret madkultur, der er fuldstændigt indgroet. Det er ikke bare et spørgsmål om, hvad den enkelte pædagog vurderer, det er et større komplekst spørgsmål der rækker ud over det, man som pædagog har indflydelse på, mener Daniela Cecchin fra BUPL.

Læs også: Psykolog: Veganere oplever eksistentiel angst

Menuen i vuggestuer og børnehaver må på dagsordenen i landets kommuner, mener hun:

– Man må diskutere, hvordan man skal understøtte de nye tendenser. Både af hensyn til klima, kost og sundhed, men der er stadig noget uklarhed i forhold til, om vuggestuebørn bør spise udelukkende vegansk. Det er mere kompliceret at sørge for, at de får tilstrækkeligt mad med proteiner og calcium og så videre, siger Daniela Cecchin.

Man tager ikke skade af en spegepølse

På Østerbro i København ligger en daginstitution, der i de sidste 12-13 år har baseret deres madordning på vegetariske fødevarer. Det giver nemlig både økonomisk og pædagogisk mening.

– I et offentligt rum kan man se sine venner spise grøntsager, som er noget man måske fravælger derhjemme. Så man kan få en kultur i en daginstitution om, at man selvfølgelig spiser grøntsagslasagne uden kød, siger Nina Drewsen, som er pædagogisk leder i Lundsgade børnehave og vuggestue.

Til danske højtider som jul og påske serverer køkkenet dog flæskesteg eller en dyr øko spegepølse, for de børn der ikke er vegetarer. Holdningen er nemlig, at det er godt at have en fleksibilitet for børn i alderen 0-6 år, frem for at lægge sig fast i en bestemt trosretning.

– Man skal tage hensyn til veganske/vegetariske børn, men nogle børn tager jo heller ikke skade af en spegepølse. Når vi tager nogle valg på vores børn vegne, så koster det noget en gang imellem, når vi sender dem ud i det offentlige rum, siger Nina Drewsen.

Læs også: Veganerforening lokker flere til grøntsagerne med medfølelse

Et plantebaseret fundament

Hos Dansk Vegetarisk Forening håber man på, at flere vil gøre som på Østerbro.

– Det handler om den måde, man tænker maden. Hvis man tager udgangspunkt i det grønne, så kan det andet suppleres oveni. Så bliver ingen tvunget til at spise noget, de ikke vil have, eller der bliver taget noget fra nogen, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Læs også: TV: Unik fødevarebutik fokuserer på bæredygtighed og veganisme

Et sådant løsningsforslag kan give mening, siger Daniela Cecchin fra BUPL.

– Det kan være en god idé at servere spændende og smagfuldt mad, for eksempel plantebaseret, som er godt for andre børn også. Men der skal være noget til alle. Det handler om at finde den rette balance i dialog med ledelse og forældrebestyrelse, siger hun.

 

Læs også: Sociolog: Veganere udelukker sig selv fra fællesskaber

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen opstod, da skribenten faldt over indlægget på Dansk Vegetarisk Forenings hjemmeside. Alle kilder er kontaktet over telefon.