Tårnby vil fastholde teenagepiger i idrætsforeninger

Teenagepiger falder fra i idrætsforeninger, men nu sætter Tårnby Kommune og DGI Storkøbenhavn ind.
Foto: Morguefile

Flere teenagepiger stopper i idrætsforeningerne, og det skal ændres.

I marts 2021 indgik Tårnby Kommune og DGI Storkøbenhavn et samarbejde, der skal hjælpe idrætsforeningerne til at engagere unge og børn, så de bliver ved med at være med de sunde fællesskaber.

– Én af vores indsatser bliver blandt andet at fastholde teenagepiger i idrætsforeninger, siger Jens Lauridsen, Kultur- og Fritidschef i Tårnby Kommune.

ÅRSAGER TIL AT BØRN OG UNGE STOPPER MED IDRÆT

I et spørgeskema, udført af Idrættens Analyseinstitut, har respondenterne svaret, hvorfor de stopper med at gå til idræt:

• 32 % andre grunde
• 31 % bruger tiden på venner
• 30 % gider ikke
• 29 % bruger tiden på andre fritidsaktiviteter

Kilde: Idrættens Analyseinstitut, ”Idrætten i Tårnby Kommune”

I kommunen var der 2.119 aktive piger i idrætsforeninger i alderen 7-12 år, mens tallet falder til 872 i alderen 13-18 år i 2019, viser tal fra Centralt ForeningsRegister. Det faldende medlemstal blandt teenagerpiger vil kommunen tage fat om.

– Vi har et ansvar for at skabe en inkluderende kultur i idrætsforeningerne, så vi fastholder børn og unge i sunde og aktive fællesskaber, siger Jens Lauridsen, Kultur- og Fritidschef i Tårnby Kommune.

Kulturen er afgørende

De unge melder sig ud af klubberne, når kravene til konkurrenceaktiviteter stiger – og det spiller en rolle i forhold til, at teenagere stopper helt med at dyrke idræt, fremgår det i rapporten, ”Idrætten i Tårnby Kommune”, der er udarbejdet af Idrættens Analyseinstitut.

– Vi taber en del hen over ungdomsårene, og det skyldes blandt andet et arenaskift fra folkeskole til ungdomsuddannelse, hvor transport, lektier, fritidsjob og nye venner tager en del af de unges tid, siger Morten Faber Lindkjær, der er projektchef i DGI Storkøbenhavn.

I de samme år skruer idrætsforeninger typisk op for træningsmængden, og det tvinger nogle unge til at vælge noget andet fra, siger han.

Læs også: København mangler idrætsfaciliteter: Børn og unge står i kø

Idrætsforeningerne skal have fokus på at skabe en ungdomskultur, hvor de unge inddrages, så de kan motiveres til at deltage i fællesskabet. Medlemstallene blandt børn og unge viser, at der er brug for en fælles og fokuseret indsats på de unges præmisser, mener han.

– Når vi kigger på tallene, og det gælder ikke kun i Tårnby Kommune men i hele hovedstadsområdet, så har idrætsforeningerne ikke så godt fat i børn og unge som andre steder i landet, siger han.

Vægtløftere holder på teenagemedlemmer

Én af de idrætsforeninger i Tårnby Kommune, som har formået at fastholde teenagepiger, er vægtløftningsklubben AK Viking.

– Vi er gode til at fastholde vores piger. Vi er faktisk flere piger end drenge, hvilket er lidt utraditionelt, da vi er en vægtløftsningsklub, siger formand i AK Viking Christian Bærensen.

Læs også: Professor: Idrætsforeningerne har brug for flere kvinder

I dag har AK Viking mere end 400 medlemmer, hvor han vurderer, at mere end 70 procent af medlemmerne er teenagepiger. Det skyldes, at klubben har haft nogle ildsjæle, som har skabt en kultur, hvor klubbens unge piger kan skabe et fællesskab – både i og udenfor klubben.

Klubben skiftede spor for 30 år siden, hvor de begyndte at tilbyde træning uden at betale kontingent til alle under 18 år – og ikke blot satsede på eliten.

– Vi havde glemt fødekilden, og det er bredden. Vores gamle cheftræner mente, at alle havde ret til at komme og gå, som de havde lyst til i klubben – og det er en kultur, som vi har oparbejdet i over 30 år, siger Christian Bærensen.

Nøglen bag succesen drejer sig også om, at AK Viking har ungdomsrepræsentanter i bestyrelsen, så de unge inddrages i beslutninger i og omkring klubben.

Og AK Viking har skabt nogle rammer, der favner bredere end blot træning, men i lige så høj grad sociale arrangementer, der skaber et sammenhold udover træningen, lyder det fra Christian Bærensen.

Sådan gjorde vi: Journalisten så en pressemeddelelse på Tårnby Kommunes hjemmeside om et samarbejde mellem Tårnby Kommune og DGI Storkøbenhavn, herefter blev DGI, Tårnby Kommune og AK Viking kontaktet, som alle tre har stillet op til interview. Yderligere har Tårnby Kommune og DGI forsynet journalisten med tal og rapporter om idræt i Tårnby Kommune.