Lukket hospital koster millioner

Fire millioner kroner. Så meget koster det hvert år Region Hovedstaden at have de nedlagte hospitalslokaler i Hørsholm stående. Det fortæller regionens budgetchef, Søren Helsted.

For de penge kunne man lavt sat ansætte 12 sygeplejersker på fuld tid og betale løn til dem i et helt år. Men eftersom hospitalet, når det engang sælges, vil have stået tomt i mindst to år, vil det have drænet sundhedsbudgettet for otte millioner kroner – og måske mere til, hvis hospitalet ikke bliver solgt lige med det samme.

 
Hørsholm Hospital har stået tomt siden den 31. januar 2011, men ifølge budgetchefen kan det betale sig for regionen at have de tomme bygninger stående:

– Det, det koster at have hospitalet stående tomt, er et langt mindre beløb end det, vi har sparet ved at lade de behandlingsfunktioner, der blev varetaget fra Hørsholm-komplekset, drive fra andre af vore hospitaler, siger Søren Helsted og fortæller, at regionen vil spare mellem 11 og 15 millioner om året på lukningen.

Sælger når det kan betale sig
I 2013 vil regionen sælge grunden og bygningerne i Hørsholm til højestbydende, og ifølge budgetchefen er ejendomsværdien 160 millioner.

Planerne om først at sælge i 2013 skyldes vurderingen af, at et salg til den tid vil kunne indbringe mere, fortæller Venstres gruppeformand i Region Hovedstaden, Bent Larsen:

– Jeg vil sige, at hvis vi får 10 millioner mere for det ved at sælge i 2013, er det jo en god forretning. Lige nu er det et dårligt tidspunkt at sælge på, siger han.

Regionsrådspolitiker Julie Herdal Molbech (SF) mener også, at årsagen til det udskudte salg ligger i en økonomisk strategi – om end den virker mærkelig:

– Jeg er ikke så godt inde i denne sag, men det lyder selvfølgelig som om, man spilder fire millioner kroner om året. Det er jo mærkeligt, at der står så mange tomme bygninger og glor. Jeg tror, det handler om, at man prøver at få så mange penge for det som overhovedet muligt. Men det lyder som om, man smider penge ud af vinduet, siger hun. 

Boligbyggeri skal sikre prisen
Ifølge Bent Larsen (V) har Region Hovedstaden gjort sig overvejelser om, hvad der skal ske med grunden:

 
– Vi samarbejder med Hørsholm Kommune om at få lavet lokalplanen om, således at den kan bruges mere generelt end til et sygehus. Det kunne for eksempel være til boliger, og så vil prisen stige, for det er en meget attraktiv grund, siger han.

Og det er en plan, som borgmester i Hørsholm Kommune, Morten Slotved (C), er begejstret for.

– Vi kunne godt tænke os, at det er boliger. Nogle steder kunne der være lejligheder, andre steder rækkehuse – det er jo et kæmpe areal, i hvert fald 20.000m2. Jeg kunne godt forestille mig, at en stor del af det bliver revet ned, for det fylder på grunden, og det er ikke lige til at få ændret til boliger, fortæller borgmesteren.
 

Læs også:

http://www.b.dk/nationalt/hospitaler-faar-rekordhoeje-karakterer

http://www.b.dk/koebenhavn/hovedstadens-hospitaler-i-bund