Vores omgivelser bliver grønnere, og det samme bliver lokalpolitikken i Herlev Kommune. Ved budgetforhandlingerne i 2019 blev den grønne omstilling sat på dagsordenen. Det resulterede i etableringen af det såkaldte ‘Udvalg om Grøn Strategi og Omstilling’, der afslutter arbejdet til efteråret 2021.
Udvalgets arbejde løber i tre spor, hvor virksomheder, borgere og civilsamfund skal rådgive kommunen om indsatser og strategier til grøn omstilling. Andet spor, borgersporet, er netop afsluttet og udvalgsarbejdet går nu ind i tredje og sidste fase.
Ibrahim Benli har en pointe i, at det ikke er sat på skinner endnu. Mit håb er, at det kommer til at ske hen ad vejen
Bent Nikolajsen, Formand for borgersporet
Ifølge Michele Møller Amundsen (S), fast næstformand i udvalget, har det indtil videre været givende at samarbejde med lokalsamfundet.
– Jeg synes, det har været enormt inspirerende og overraskende, hvor engagerede både erhvervslivet og borgerne har været. De er kommet med nogle rigtig gode forslag, siger Michele Møller Amundsen (S).
Målet for den grønne omstilling er ikke nået
Ibrahim Benli (EL), mener at udvalgsarbejdet indtil videre har været en kæmpe succes, men understreger, at det nu er op til det politiske flertal at føre visionerne ud i livet.
– Selvom udvalget gør et godt stykke arbejde, er vi stadig et godt stykke fra målet. Uanset, hvilke visioner og ambitioner vi har i udvalget, er det i sidste endte det politiske flertal, der afgør, hvad der sættes i gang”, siger Ibrahim Benli (EL).
Udvalg om Grøn Strategi og Omstilling
- Udvalget blev nedsat i 2019 og afsluttes til efteråret 2021
- Udvalget skal levere væsentlige input og bidrag til det politiske arbejde om bæredygtighed og grøn strategi i Herlev Kommune
- Udvalget løber i tre spor: Virksomhedssporet, borgersporet og civilsamfundssporet
- Civilsamfundssporet er netop igangsat
- Tre lokalpolitikere fra kommunalbestyrelsen sidder med i alle tre spor: Michele Møller Amundsen (S), Ibrahim Benli (EL) og Henrik Hilleberg (C)
- Indtil videre har udvalgsarbejdet resulteret i øget kommunikation om grøn omstilling mellem virksomheder i Herlev. Derudover er et projekt kaldet “affaldsheltene” ved at blive sat i værk.
Kilde: Herlev.dk og Michele Møller Amundsen, fast næstformand (S)
Ibrahim Benli (EL) kritiserede i Herlevbladet i 2019 kommunalbestyrelsen for at bruge Udvalg om Grøn Strategi og Omstilling som en “parkeringsplads for grønne idéer”. Det mener han dog har ændret sig betydeligt, og flere grønne initiativer er allerede sat i værk.
Indtil videre har udvalgsarbejdet resulteret i øget kommunikation om grøn omstilling mellem virksomheder i Herlev. Derudover er et projekt kaldet “affaldsheltene” ved at blive sat i værk. Affaldsheltene er kendt fra flere andre kommuner, og det kan du læse om herunder.
Læs også: Affaldshelte spreder sig som ringe i vandet hele landet rundt: »Det er lysten, der driver værket«
– Der har længe ikke været politisk vilje til grøn omstilling, men jeg synes det er blevet meget bedre. Vi mener dog stadig, at der er rigtig meget vi kan indføre, uden vi behøver vente på næste budgetaftale, siger Ibrahim Benli (EL).
Han håber, at udvalgets arbejde kan synliggøre for det politiske flertal i Herlev Kommune, hvor vigtig den grønne omstilling er for lokalsamfundet.
Formand for borgersporet: »Førertrøjen ligger hos Kommunalbestyrelsen«
Formanden for borgersporet, Bent Nikolajsen, er enig med Ibrahim Benli (EL) i, at der tidligere ikke har været nok fokus på grøn omstilling i Herlev. Bent Nikolajsen har dog en klar oplevelse af, at kommunen tager udvalget og dets arbejde seriøst, og at der er nye og grønnere tider på vej.
– Før udvalget synes jeg ikke, at kommunen gik forrest. Nu har de grebet i egen barm, og jeg har en oplevelse af, at de nu prioriterer den grønne omstilling. Men et eller sted har Ibrahim Benli en pointe i, at det ikke er sat på skinner endnu. Mit håb er, at det kommer til at ske hen ad vejen, siger han.
Vi mener stadig, at der er rigtig mange ting vi kan indføre, uden vi behøver vente på næste budgetaftale.
Ibrahim Benli, Enhedslisten
På trods af at Bent Nikolajsen har tiltro til de politiske kræfter i udvalget såvel som til kommunalbestyrelsen, forholder han sig afventede i forhold til at se flere mere omfattende resultater.
– Jeg har tiltro til, at meget af det kommer til at ske. Ikke det hele, men meget. Men nu er det ude af vores hænder. Vi vil gerne byde ind der, hvor vi kan, men førertrøjen ligger nu engang hos det socialdemokratiske flertal i Kommunalbestyrelsen, siger Bent Nikolajsen.
Sådan gjorde vi: Journalisten blev bekendt med udvalget gennem Herlev Kommunes hjemmeside. Udvalgets resultater fremgik ikke af hjemmesiden. Journalisten kontaktede først fast næstformand i udvalget, Michele Møller Amundsen (A) og derefter Ibrahim Benli (EL), der kunne fortælle om udvalgsarbejdet indefra. Igennem Ibrahim Benli (EL) blev journalisten sat i forbindelse med formand for borgersporet Bent Nikolajsen. Journalisten har uden held forsøgt at kontakte Henrik Hilleberg (C). Journalisten har forsøgt at få en udtalelse fra borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) om det politiske flertals vilje til grøn omstilling, men han ønskede ikke at deltage.