Efter en lang coronanedluking kan Kongelundens Outdoorforening i Dragør mærke en “helt vild” interesse blandt unge, for at dyrke fysiske aktiviteter i naturen.
– Vores hold for unge har været fuldt booket. Det er helt vildt, som efterspørgslen er steget, siger Morten Christensen, der er projektleder i DGI Storkøbenhavn og bestyrelsesmedlem i Kongelundens Outdoorforening.
Kongelundens Outdoorforening holder til på det kulturhistoriske krigsfort Kongelundsfortet i Dragør, der ligger tæt på både kyst og skov.
Det er især holdene Fort X og NatureGaming, der har oplevet en massiv tilgang. Her består aktiviteterne af mountainbike, træklatring, lasertag og orienteringsløb med mere. Aldersgruppen dækker over unge i aldersgruppen 10 til 15 år.
LÆS OGSÅ: Tårnby vil fastholde teenagepiger i idrætsforeninger
I skrivende stund kan Kongelundens Outdoorforening bryste sig af 93 medlemmer, men Morten Christensen forventer, at det vil stige til over 150 medlemmer i løbet af året, nu hvor interessen for friluftssport tidligt på sæsonen er »stukket helt af«.
Lektor i idræt: Nedlukningen har gjort de unge inaktive
Coronanedlukningen har sat sit præg på børn og unges fysiske aktivitetsniveau, hvor næsten 90 procent ikke efterlever anbefalingerne om 60 minutters daglig fysisk aktivitet.
Det viser tal i en undersøgelse fra Syddansk Universitet. Årsagen til det faldende aktivitetsniveau skyldes, at skole og foreninger har været lukket ned.
Undersøgelsen viser, at:
- De 6-16-årige er i gennemsnit kun fysisk aktive i 32,6 minutter om dagen.
- Hele 87,6% af de adspurgte lever ikke op til anbefalingerne om 60 minutters daglig fysisk aktivitet under nedlukningen.
- Herunder svarer 81,4%, at de er mindre fysisk aktive under vinterens nedlukning, sammenlignet med samme periode før nedlukningen.
- 67,5% er mindre fysisk aktive nu sammenlignet med under første nedlukning i foråret 2020.
Kilde: Syddansk Universitet
– Vi har set en nedgang hos børn og unge, fordi deres fysiske aktiviteter afhænger af skole og foreningslivet. Og når skole og foreningerne har været ramt af restriktioner under nedlukningen, har vi set en betydelig nedgang i fysiske aktiviteter blandt børn og unge, siger Charlotte Skau Pawlowski lektor i Idræt & Biomekanik ved Syddansk Universitet.
Genåbningen af udendørs foreningsaktiviteter kan dog være én af grundene til, at de oplever en markant efterspørgsel lige nu, fordi indendørsidræt stadig er ramt af restriktioner.
– Vi må formode, at det har ligget stille så længe nu, at børn og unge mærker på deres krop, at de har brug for at komme i gang igen. Og det er en positiv nyhed, at de børn og unge, som har dyrket indendørssport, nu søger mod udendørs aktiviteter, hvor der er lukket op, siger hun.
Ifølge Morten Christensen er det også én af de faktorer, som har været afgørende for det stigende antal tilmeldinger.
– Vi har kunne mærke, at de unge har et behov for at komme ud og røre sig efter en lang nedlukning med onlineundervisning og inaktivitet, siger han.
Forening startede som forsøgsprojekt
Kongelundens Outdoorforening er udsprunget af det treårige projekt, som Dragør Kommune, DGI og Nordea-fonden søsatte i 2018 med titlen ’Kongelundsfortet i bevægelse’.
Projektet har til formål at uddanne borgere fra Dragør, Tårnby og Storkøbenhavn til at være i naturen, få nogle gode oplevelser og skabe stærke fællesskaber.
LÆS OGSÅ: København mangler idrætsfaciliteter: Børn og unge står i kø
Til trods for at fællesprojektet ’Kongelundsfortet i bevægelse’ stod til udløb i marts, er det blevet forlænget til og med juli i år. Og yderligere fortsætter foreningsarbejdet i og omkring Kongelundsfortet ufortrødent videre efter juli, hvor en samarbejdsaftale til 2023 allerede nu er indgået med Dragør Kommune.
– Projektets formål har været at skabe et fællesskab i og omkring naturen. Det har dannet grundlaget for at stifte foreningen, hvor vi så, at der var et behov for at skabe et stærkt fælleskab og foreningsliv, siger Morten Christensen.
Den nyligt stiftede forening skal styrke foreningslivet i Dragør Kommune, samtidig med at borgerne i kommunen og omegnen skal uddannes til at anvende naturen til foreningsaktiviteter.
Sådan gjorde vi: Journalisten fik et tip fra DGI Storkøbenhavn fra et tidligere interview, som efterfølgende blev fulgt op med telefoniske interview af begge kilder, som desuden forsynede journalisten med medlemstal og videnskabelig undersøgelse af børn og unges inaktivitet under coronanedlukningen.