Rullende babyer, kagemand og kaffe på kanden: Fars Legestue er kommet til Dragør

Helt nyt legetøj skabte rammerne for den første Fars Legestue på biblioteket i Hollænderhallen, Dragør.
Foto: Frederikke Benn Lokzinsky

– Jeg synes, det er et fantastisk tilbud. Det er ligesom mødregruppe, men til fædre.

Sådan lyder det begejstret fra Morten Ask Heibøll, der er far til Konrad på 8 måneder. Han er en af de allerførste borgere i Dragør, der besøger kommunens nye tilbud til fædre og deres børn Fars Legestue, der netop har slået dørene op i denne uge.

– Det er ret forskelligt, hvor gamle vores børn er, når vi tager barsel, så det er fedt, at her er plads til fædre og børn i flere aldre. Her er der nye legekammerater, nyt legetøj og nye indtryk, siger Morten Ask Heebøll, imens sønnen Konrad ruller rundt på legegulvet.

Morten Ask Heebøll er på sin første uge af barslen. Ud over nu at kunne komme til Fars Legestue, har Morten Ask Heebøll gået til babysvømning med Konrad, og han er glad for, at der findes nogle tilbud til far og barn.

Fars Legestue 

– Projektet er et samarbejde mellem organisationen Far for Livet, Dragør Kommune og biblioteket i Hollænderhallen

– Der vil være åbent hver onsdag fra kl. 13-15

– Hver anden onsdag er sundhedsplejersken til stede

Kilde: Far for Livet

– Og så er det her et sted, hvor fædrene også kan være børn igen, siger Morten Ask Heebøll og griner, mens han får en kop kaffe og et stykke af kagemanden.

En sundhedsplejerske er til stede

Fars Legestue opstod oprindeligt på Nørrebro i København, og legestuen var startet af en sundhedsplejeske. Man opdagede, at det var rigtig godt for sundhedsplejerskerne at møde fædrene og svare på deres spørgsmål, uden mor nødvendigvis var der.

– Det er rigtig godt, at der er en sundhedsplejerske til stede, for der er mange fædre, der har rigtig mange spørgsmål, som er fedt at kunne spørge en fagperson om. Det er jo nogle gange sådan, at når sundhedsplejersken kommer på besøg, så går samtalen ofte mellem moren og sundhedsplejersken. Derfor er det godt, der sker noget på den konto, siger Svend Åge Madsen, psykolog og formand for Forum for Mænds Sundhed.

Det er Forum for Mænds Sundhed, der står bag projektet Far for Livet. Projektet har et mål om at etablere 25 Fars Legestuer i landet og vil blandt andet også bidrage til at opkvalificere sundhedspersonale, så de bliver bedre til at inddrage fædrene i deres arbejde.

Der var kaffe på kanden, håndsprit på bordet og en kagemand til deltagerne i åbningen af Fars Legestue.
Foto: Frederikke Benn Lokzinsky

På biblioteket i Hollænderhallen er personalet også tilfredse med åbningen af legestuen.

– Vi er så glade for at åbne Fars Legestue i Dragør. Det er rigtig godt at få flere mænd på biblioteket, for vi ser altså flest kvinder. Det er også rigtig godt for børnene at komme tidligt på biblioteket, da det støtter deres læring senere i livet, siger Isabel Grubbe, der arbejder på biblioteket og er tovholder på projektet i Dragør.

Flere mænd går på barsel

Regeringen har den 26. oktober indgået en aftale, som sikrer 11 ugers øremærket barsel til både far og mor, efter at der i januar 2019 blev vedtaget et orlovsdirektiv i EU. Med orlovsdirektivet, der skal være indført i medlemslandende senest august 2022, øremærkes der ni ugers orlov til begge forældre.

Læs også: Far på barsel mindsker antallet af konflikter i familien

Fædrene har i Danmark øget deres barselsorlov med én dag om året set over en periode på fem år, viser tal fra Danmarks Statistik. Udviklingen går altså langsomt fremad, og der er langt til de snart øremærkede 11 uger. Et nyt studie fra Norge viser, at når der øremærkes barsel til fædrene, så tager de den, og de tager dermed mere barsel, end hvis der ikke er øremærket barsel til dem.

Sådan gjorde vi: Inspirationen til artiklen opstod da skribenten opdagede, at Fars Legestue skulle åbne i Dragør d. 10. november. Far for Livet og ekspertkilden blev interviewet over telefon inden arrangementet, og skribenten tog derefter ud til arrangementet og observerede, tog billeder og interviewede kilder under begivenheden.