Duften af popcorn spreder sig. De røde biografstole er stillet op på fire rækker foran et stort lærred, som fylder det meste af væggen. Vinduerne er dækket af tunge gardiner, der mørklægger rummet.
Aktivitets- og demensdagcentret i Stenløse har bygget en biograf med plads til 12 siddende gæster. Biografen er et nyt tiltag til de borgere, som kommer i centret.
Ida Byrgiel, som er leder af centret, fortæller, at idéen om en biograf startede, fordi de ønsker at give borgerne verdens bedste hverdag – også når de kommer i centret. En hverdag, hvor borgerne kan få lov til at prøve forskellige aktiviteter, både i form af social samvær, træning og ture ud i det blå.
Forskellen på tilbud til ældre og demente
Der findes forskellige boligtyper for ældre alt efter behov:
– Et plejehjem er til dem, der har brug for pleje og omsorg hele døgnet
– Hjemmehjælp er til dem, der kan blive boende i egen bolig, men har brug for hjælp til personlig pleje, praktiske gøremål eller mad
– Et aktivitetsdagscenter er et dagtilbud til hjemmeboende borgere, der blandt andet har brug for social samvær
– Et demensdagscenter er et dagtilbud til hjemmeboende borgere med en demenssygdom
Kilde: Ældre Sagen, Ida Byrgiel
– Vi vil gerne forkæle borgerne og give dem hele følelsen af at gå i biografen. Det handler om at give vores borgere de fedeste oplevelser, når de er her, siger Ida Byrgiel.
Læs også: Fredagsbar er et hit på plejehjem
Ida Byrgiel forklarer, at deres borgere ikke alle har de samme forudsætninger til selv at tage en tur i biografen og få en god oplevelse.
– De borgere, der kommer hos os, fortjener også at opleve det, alle vi andre kan, siger Ida Byrgiel.
Biografen tages i brug, når gæsterne kan sidde tæt
Biografen står klar og parat til brug, men den tages ikke i brug før, at afstandskravene lempes, og de kan få lov at sidde lidt tættere.
Borgerne glæder sig vildt meget til at være sammen, som vi var engang.
Ida Byrgiel, leder af Vores Hus
Ida Byrgiel mener nemlig, at noget af hyggen forsvinder, og at det sociale samvær bliver sværere, når der skal være to meters afstand, og de kun må være få samlet.
– Borgerne glæder sig vildt meget til at være sammen, som vi var engang. De har lyst til at være tætte, og det betyder rigtig meget for dem at være sammen og have en tæt relation hernede. Så de glæder sig meget til at træde i den verden, vi har bygget til dem, siger Ida Byrgiel.
Social kontakt er vigtig for mennesket
Ziggi Ivan Santini, som er forsker for Statens Institut for Folkesundhed, påpeger, at mennesket har brug for social kontakt for at overleve.
– Restriktionerne er et brud med vores normale sociale hverdag. Vi har alle brug for social kontakt, være sammen med andre og være tæt på andre. Det betyder rigtig meget, siger Ziggi Ivan Santini.
Ziggi Ivan Santini understreger, at det ikke kun er ældre, der har været mærket af en hverdag med færre aktiviteter.
Læs også: DF vil have nye løsninger for besøg på plejehjem under corona
Struktur og noget at stå op til i hverdagen er noget, der er vigtigt for alle aldre.
– Vi er flokdyr, det er den måde, vi overlever på i et samfund. Vi har alle sammen brug for en hverdag med noget struktur og nogle forskellige aktiviteter, som vi kan lave, siger Ziggi Ivan Santini.
Biografen i aktivitets- og demensdagcentret bliver indviet, når restriktionerne tilladder, at borgere og ansatte må sidde tæt og sammen nyde en god film i de bløde biografsæder.
Sådan gjorde vi: Journalisten hørte gennem en bekendt, at aktivitets- og demensdagcentret havde bygget en biograf til deres borgere. Det undrede journalisten, hvorfor biografen ikke var blevet taget i brug endnu og tog derfor kontakt til lederen af dagcentret for at undersøge, hvad en biograf og andet social samvær kan gøre for de ældres mentale velvære.