Vikingeskibene i Roskilde er truet: »Vi står på to brændende platforme«

vikingeskib vikingeskibsmuseet
– Vikingeskibene er det fysiske levn, der beviser dét, vi ved om vikingetiden fra overleveringer, siger vikingeforsker Adam Bak og understreger, at det vil være katastrofalt for Danmark at miste dem. Fotograf: Ayoe Emilie Navntoft.

Af Ayoe Navntoft og Thea Torp

En ulykke kommer sjældent alene. Det ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde måske mere end noget andet museum i Danmark. Corona-krisen har presset museet ud i den største økonomiske krise i museets historie.

Museet slås dog i forvejen med at løfte en kolossal opgave: I 2013 brød Stormfloden Bodil næsten gennem vinduerne ud til Roskilde fjord og ind til de ældgamle vikingeskibe. Nu forsinker corona-krisen bygningen af en ny museumshal.

Vikingeskibsmuseet rummer fem vikingeskibe, der blev udgravet i 1962 i Roskilde Fjord. I den nuværende er skibene udsat for alt fra skadeligt UV-lys til potentielle stormfloder, siger museumsdirektør Tinna Damgård-Sørensen om skibssamlingen.

– Det vil være en tragedie for nationalarven, hvis vi mister de skibe. De bidrager til vores viden om vores fælles fortid, siger Adam Bak, der er museumsinspektør på Nationalmuseet og ekspert i vikingetiden, siger hun.

Læs også: Sæt dit navn på verdensarven på Stevns Klint

Alt afhænger af turisterne
Museets ansatte bruger nu al deres tid og kræfter på at løse to store opgaver på én gang, fortæller museumsdirektør, Tinna Damgård-Sørensen:

– Med krisen står vi på to brændende platforme. På den ene side må vi holde et meget stramt fokus og lægge vores kræfter i skabe hele grundlaget for det nye museum. Samtidig skal vi nytænke publikumstilbud og investere, så vi kan tiltrække gæster på den korte bane for overhovedet at overleve, siger museumsdirektøren.

Bagom Vikingeskibsmuseet nye hal

I 2013 blev museumshallen ramt af stormfloden Bodil, der beskadigede vinduespartiet ud mod fjorden. Siden har stormfloder truet de kostbare vikingeskibe. Det var først i 2018, at daværende kulturminister Mette Boch (LA) affredede den gamle bygning, så et nyt byggeri kunne planlægges.

Dengang øremærkede VLAK-regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti 160 millioner kroner via finansloven til det nye museum, mens Roskilde Kommune har lovet 25 millioner til den nye hal, skriver TV2 Lorry. Daværende borgmester i Roskilde, Joy Mogensen, anslog dengang, at den nye museumshal vil koste i omegnen af halvanden milliard.

Kilde: Vikingeskibsmuseet/TV2 Lorry

På grund af corona-krisens månedlange nedlukninger af kulturlivet og de følgende mange grænselukninger rundt omkring i hele verden har museet ikke set meget til sine gæster. Selvom danskerne igen har kunnet komme på museum siden 21. april i år, har museet fortsat savnet besøgende, da op mod 75 procent af museets gæster kommer nemlig fra udlandet. I juni stod det særligt slemt til. Dengang havde museet mistet 92 procent i forhold til et normalt år, har Tinna Damgård-Sørensen oplyst til sn.dk.

Læs også: Lokale kæmper for unik skov-kunst: »Alle kan forholde sig til en nuttet trold«

– Alt er afhængig af, om turisterne kommer eller ikke kommer. Der er både direkte og afledte konsekvenser alle steder i museets drift, lyder det fra Claus Christiansen, økonomichef på Vikingeskibsmuseet.

– Konsekvensernes omfang er betinget af, hvor hurtigt turismen bliver genoprettet, for internationale studerende udgør normalt størstedelen af museets gæster, siger han.

Museet har under krisen modtaget regeringens støtte til kulturen, men ifølge Claus Christiansen er de omkring fire millioner kroner langt fra nok til at dække det store indtægtstab, museet har oplevet gennem de sidste par år. På sigt kan det resultere i et underskud på 20 millioner kroner, der ikke vil blive dækket af hjælpepakker eller tilskud, men som skal findes i museets drift.

– De corona-hjælpepakker, der er etableret for at holde hånden under kulturlivet, kan ikke opveje det reelle indtægtstab i en institution som vores under de omstændigheder, vi ser nu, hvor særligt den internationale turisme er ramt, lyder det fra Vikingeskibsmuseets museumsdirektør.

Læs også: Borgmester til festglade unge: »Vi vil gerne holde fest for jer, når corona er overstået«

Sådan gjorde vi: Nyheden udspringer af kontakt til museets økonomichef Claus Christiansen. Skribenterne fik museumsdirektør Tinna Damgård-Sørensen til at kommentere på de tal, de fik fra Claus Christiansen og Vikingeskibsmuseets årsberetninger. Forsker Adam Bak er interviewet for at få et ekspertudsagn, der kan tydeliggøre vikingeskibenes betydning som dansk kulturarv.