TV: Folkerestaurant med valgfri pris skaber fællesskab

Af: Gry Josefine Løvgren og Sia Eliasen

Duften af krydderier og latter fra frivillige i køkkenet er, hvad der møder de gæster, der drivvåde fra regnen træder ind til folkerestauranten One Bowl i Københavns nordvestkvarter, som er et af byens mange folkekøkkener.

Konceptet ved et folkekøkken er, at man for et mindre beløb kan købe et måltid mad, som man spiser i fællesskab med andre. Folkekøkkener var før i tiden for fattige, men er den seneste tid blevet mere populære blandt forskellige grupper, og One Bowl er ingen undtagelse:

– Alle slags mennesker kommer her. Mest studerende, men også folk med fast arbejde. Ind i mellem kommer der også hjemløse, siger Allwin Jebahar, som er medstifter af folkerestauranten.

Læs også: TV: Aftensmad i kasser får dig til at smide mindre ud

Betal hvad du vil

One Bowl adskiller sig fra andre folkekøkkener, fordi man selv må bestemme prisen på sit aftensmåltid. Det kan være en fordel, hvis man som Allwin Jebahar ønsker at skabe fællesskaber på tværs af sociale lag.

I og med, at det er valgfrit, hvor meget man vil betale, giver det mulighed for, at alle kan deltage.

Det mener Linda Lapina, som er kultur- og sprogmødeforsker ved Roskilde Universitet.

– Der er nogle strukturelle begrænsninger ved andre folkekøkkener, som ikke er tilstede ved det her folkekøkken, siger hun, der bl.a. har forsket i fællesskaber.

Og det er netop muligheden for et åbent fællesskab, der ikke afgrænser nogen, Allwin Jebahar håber på at skabe med One Bowl. Han ønsker, at One Bowl skal baseres på værdier som kærlighed, gavmildhed, håb og tillid, som alle på trods af pengepungens størrelse kan bidrage med.

Læs også: Indvandrerkvinder krydrer københavnske ganer

Mød nye mennesker mens du spiser 

Allwin Jebahar startede One Bowl, da han syntes, det var svært at få venner, efter han flyttede til København fra Indien for fem år siden. Derfor ville han gerne starte et sted, hvor folk kunne mødes. Et tilbud som den studerende Quang Mai ofte benytter sig af.

– Jeg har været til fællesmiddag hos One Bowl omkring 30 gange, og jeg har mødt mange forskellige slags mennesker. Hver gang jeg er her, snakker jeg med nye mennesker, siger han, der bor i Danmark, men kommer fra Vietnam.

One Bowl er åbent for alle og finder sted mandag og onsdag hver uge fra kl. 18.30-20.30.