Mere end hver anden lejreborger i alderen 19 til 23 flytter fra kommunen.
Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Tendensen er velkendt i landkommuner med langt til de videregående uddannelser. Men for beboere i Lejre eller Hvalsø er der ikke mere end 15-20 minutter med tog ind til enten Roskilde Universitet eller Professionshøjskolen Absalon, og spørgsmålet er derfor, hvorfor byens unge ikke bliver boende i højere grad.
En kæreste under uddannelse i København og gamle venner, som også flyttede ind til byen, var trækplasteret, der fik 24-årige Christoffer Blond til at pakke taskerne og flytte til København for tre år siden.
Unge i Lejre Kommune
- I aldergruppen 15-19-årige bor der 1.836 på tværs af Lejre Kommune.
- Til gengæld bor der kun henholdsvis 996 og 868 i aldrene 20-24 år og 25-29 år.
- Når den 30-års fødselsdag er rundet, vender mange tilbage til Lejre, så der i dag bor 1.341 mellem 30 og 34 år i kommunen, mens der bor 1.503 mellem 35 og 39.
Kilde: Danmarks Statistik
“Selvom det var forholdet, som trak mig til København, ville jeg nok være flyttet enten dertil eller til Roskilde alligevel,” siger Christoffer Blond, der fik en elevplads i hovedstaden og i dag arbejder som sælger.
Men i virkeligheden har det aldrig rigtig været et spørgsmål: “Da mine venner og jeg begyndte at flytte fra kommunen, var der ingen, der overvejede, om man kunne blive boende,” tilføjer han.
S: Unge flytter på grund af boligmangel
I FUTURELAND, et idélaboratium og en projektgruppe for unge, arbejder man med at skabe en fremtid for unge udenfor storbyerne og en platform for unges fremtidsdrømme og innovative idéer i landområder. Nanna Bruun er en af de unge, der tager del i projektet, og som gerne vil have flere muligheder for de unge på landet.
Det, jeg synes, er vigtigt, er, at de får så god en opvækst i Lejre Kommune, at de får lyst til at flytte tilbage med deres familier
Tina Mandrup, borgmesterkandidat for Venstre i Lejre Kommune
“Jeg er opvokset i Lejre, men i dag bor jeg i Roskilde. Jeg elsker at være på landet, og jeg ville gerne bo i Lejre, men der manglede SU-venlige boliger,” fortæller hun. I dag bor hun et grønt bofællesskab i Trekroner med både landlige fornemmelser og kort til studiet på Roskilde Universitet.
Standpunktet deler hun med Socialdemokratiet, som er blevet inspireret af de unge i FUTURELAND.
Læs også: Snart kan du drømme sødt i en containerbolig i Roskilde
“Jeg tror, at boligmangel spiller en stor rolle i, at unge flytter væk. For alternativet er at blive boende hjemme til man er 25-26 år. Og det tror jeg måske ikke så mange unge har lyst til,” siger Jette Jensen, næstformand i Socialdemokratiet Lejre.
Venstrepolitiker: Det er naturligt at søge væk hjemmefra
Spørger man Venstres borgmesterkandidat, Tina Mandrup, er der dog ikke grund til at slå alarm.
“Jeg synes, det er meget naturligt, at når man er vokset op i en landkommune uden de store kulturelle tilbud, caféer og liv, så vil man gerne vil prøve at bosætte sig i de større byer, mens man uddanner sig,” siger hun.
Ifølge Tina Mandrup, ville ingen bo i de ungdomsboliger, der blev bygget i Bramsnæs og Hvalsø Kommune før kommunalreformen, og det holder Venstre tilbage fra at ville sætte ind på ungdomsboliger.
“Først skal vi have afdækket behovet, før der bliver bygget mere. Og så skal vi prioritere de seniorboliger, som vi ved, der er efterspørgsel på.”
30-årige vender tilbage med børn
Ifølge Danmarks Statistik flytter flere i aldersgruppen 30+ tilbage til Lejre Kommune. Det passer med at uddannelsen er færdiggjort, mange får et stabilt job samt et par børn. Og det er det vigtigste for Tina Mandrup.
“Det, jeg synes, er vigtigt, er, at de får så god en opvækst i Lejre Kommune, at de får lyst til at flytte tilbage med deres familier,” siger hun.
Til spørgsmålet om han kan se sig selv i Lejre i fremtiden svarer Christoffer Blond da også.
“Jeg vil da bestemt ikke udelukke at flytte tilbage. Når man skal slå sig ned og få nogle børn på et tidspunkt, er Lejre en dejlig by.”
Sådan gjorde jeg: En række Lejreborgere nævner emnet til et vælgermøde i Osted, hvilket vækker min interesse. Derfor tog jeg kontakt til V- og S-politikere, samt unge, som jeg fandt gennem FUTURELANDs hjemmeside og medstuderendes netværk.