Til foråret vil Slangerup Skole i Frederikssund Kommune slå dørene op til en cyber- og sikkerhedsmesse i Slangerup Idræts- og Kulturcenter, hvor temaer som IT-sikkerhed, netetik og digital trivsel er på dagsordenen. Messen skal være med til at give både elever og forældre viden om IT-sikkerhed og sætte fokus på digital trivsel.
Skolelederen på Slangerup Skole Jens Fenger Nielsen fortæller, at messen, der er et supplement til skolens antimobbestrategi, skal være med til at forebygge digital mobning og medvirke til bedre digital trivsel for eleverne.
– Cyber- og sikkerhedsmessen skal ikke erstatte det, vi gør i hverdagen. Men messen kan være med til at omfavne, at både eleverne og forældrene får den her information, siger skoleleder Jens Fenger Nielsen.
Ifølge Jens Fenger Nielsen er skolen i kontakt med forskellige organisationer og foreninger, der er til for børns bedste, som viser stor interesse for at være en del af messen. Der er tale om organisationer, der blandt andet arbejder for børn og unges trivsel.
På den måde kan eleverne til messen få kendskab til forskellige organisationer, der arbejder for børn og unges rettigheder og trivsel.
– Det er vigtigt, at børn og unge ved, at der er hjælp at hente både fra deres forældre og de professionelle voksne i skolerne og i institutionerne, men det er også vigtigt, at de ved, at der findes forskellige steder, hvor de også kan henvende sig anonymt og få hjælp, siger skoleleder Jens Fenger Nielsen.
Foredrag om IT-sikkerhed
Som en del af messen vil både eleverne og forældrene få et foredrag om IT-sikkerhed. Foredragsholderen er IT-sikkerhedskonsulent Steffen Munk fra IT-sikkerhedsfirmaet Dubex.
IT-sikkerhedskonsulenten Steffen Munk fortæller, at han med sit foredrag ønsker at give eleverne indblik i, hvad der sker med de data, de afleverer, når de bruger sociale medier og internettet generelt. Foredraget skal også få de unge til at tænke over, hvordan de opfører sig og gebærder sig på nettet.
Læs også: Åbner snart: Ny skole har kritisk tænkning og kreativt projektarbejde på skemaet
– De unge og børnene skal forstå, at nettet ikke bare er en legeplads. Forhåbentligt kan jeg sætte nogle tanker i gang om, at når de lægger noget på nettet, så er det næsten umuligt at fjerne det igen, siger Steffen Munk.
Der er mange unge, der ikke er opmærksomme på, at der skal ti søde ord til at veje op for ét hårdt ord
Søren Hebsgaard, Foredragsholder om digital kultur
Steffen Munk skal også afholde et foredrag for forældrene, hvor de får indblik i, hvad der sker på internettet, og hvad deres børn kan opleve på nettet.
– Foredraget skal give forældrene viden om, hvad der sker i den digitale verden. Den forståelse kan være med til at give dem nogle værktøjer til, hvordan de skal tale med deres børn om deres mediebrug, siger Steffen Munk.
Hvor mange børn og unge er blevet mobbet på nettet?
– 10-11 % af de 11-årige er blevet mobbet på internettet
– 7-8 % af de 15-årige er blevet mobbet på internettet
– 8 % af de adspurgte drenge i aldersgruppen 13 år er blevet mobbet på internettet
– 12 % af de adspurgte piger i aldersgruppen 13 år er blevet mobbet på internettet
Tallene bygger på en undersøgelse blandt 3.660 elever i aldersgruppen 11, 13 og 15 år.
Kilde: Statens Institut for Folkesundhed: Skolebørnsundersøgelsen 2018
Oplysning om det digitale liv er vigtig
Foredragsholder og videnskabsjournalist Søren Hebsgaard, der holder foredrag om digital kultur blandt børn og unge, fortæller, at der er mange unge, der ikke er opmærksomme på, at der skal ti søde ord til at veje op for ét hårdt ord.
– Hvis de skriver en grov besked, hvor de tænker, at det bare er for sjov, så er det vigtigt, at de ved, at det føles lige så slemt, som hvis det blev sagt til dig, siger Søren Hebsgaard.
IT-sikkerhedskonsulent Steffen Munk mener også, at det er vigtigt, at børn og unge får undervisning om IT-sikkerhed, og hvordan de skal gebærde sig på nettet.
Læs også: Havhaver i Ishøj skal lære skoleelever at tænke bæredygtighed
– Hvis børnene ikke lærer det her, så kan der ske det, som vi desværre ser rigtig mange steder, at børnene kan risikere at blive udnyttet, eller børnene kan være modbydelige over for hinanden. Derfor er det vigtigt, at vi får fortalt børnene om, hvad der sker på nettet, siger Steffen Munk.
Ifølge skoleleder Jens Fenger Nielsen er det også vigtigt, at forældrene kan få indblik i og viden om IT-sikkerhed.
– Selvom vi har børnene til låns i skoledagene, så er forældrene de vigtigste personer i børnenes liv. Derfor er det en rigtig god ting, hvis forældrene også kan have en fortrolighed med deres børn om det her emne. Selvfølgelig både når vi snakker overordnet trivsel og mobning, men også om IT-sikkerhed, siger Jens Fenger Nielsen.
Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen opstod under et interview med skoleleder på Slangerup Skole Jens Fenger Nielsen. Alle kilder er blevet interviewet over telefon.