Hvis du på en almindelig hverdag i Frederiksværk vil i svømmehallen, er det en god idé først at tjekke, om der er åbent. Hallen er nemlig i underskud på personale. Det gør, at svømmerhallen er nødsaget til at holde lukket indimellem. Ifølge Helle Seerup, chef for Kultur, Arbejdsmarked, Borger og Erhverv fra Halsnæs Kommune, er grunden, at deres tilknyttede livreddervikarer ikke har haft mulighed for at tage vagter. For at alle besøgende føler sig så trygge som muligt, har de derfor valgt at holde lukket.
Jeg tænker, at der skal kigges ind i strukturen og den daglige ledelse.
Jens-Ole Jensen, forsker i idrætspædagogik.
– Vi ønsker, at vores svømmehal skal være et godt og trygt sted for alle. Vi har derfor altid en livredder til stede ved bassinerne. Hvis dette ikke har været muligt, har vi set os nødsaget til ekstraordinært at lukke svømmehallen. Det faste personale har flyttet rundt på deres vagter samt taget ekstra vagter i det omfang, det har været muligt, men det har desværre ikke været tilstrækkeligt i alle situationer, siger hun.
Hun påpeger samtidig, at personalet har gjort deres ypperste for at holde hallen åben.
Læs også: København mangler idrætsfaciliteter: Børn og unge står i kø
Bedre faciliteter eller bedre ledelse
Frederiksværk svømmehal blev bygget i 1978, og har i dag fire faste medarbejdere, som alle er uddannede livreddere. Derudover har de timelønnede livreddervikarer. Men det er stadig ikke nok til at holde gang i hjulene. For at svømmehallen kan få flere folk, kræver det, at der skal prioriteres flere midler til idrætsområdet. Det mener Jesper Kirkebye Andersen, spidskandidat for Radikale Venstre. Det handler for politikeren om, igen at gøre svømmehallen attraktiv for borgerne.
– Hvis du har gode faciliteter, har du flere der vil bruge det. Det ser vi andre steder. Trænere bliver tiltrukket af forbedringer, siger Jesper Kirkebye Andersen.
For Jens-Ole Jensen, der forsker i idrætspædagogik på Via University College samt formand for trampolin- og gymnastikcenter i Aarhus, ligger der dog mere til grund end ringe faciliteter.
– Selvfølgelig betyder det noget, at man er en nedslidt facilitet, hvor der ikke har været udvikling i 30 år. Men jeg tror, at det er nogle strukturelle ting, der er vigtigere, end hvor ny en facilitet er. Jeg tænker, at der skal kigges ind i strukturen og den daglige ledelse. Hvad er det for et ledelsesrum, stedet har som gør, at det ikke er et attraktivt sted at være for medarbejdere?, siger han.
Pris for enkeltbillet i Frederiksværk svømmehal
- Voksne: 47 kr.
- Børn under 15 år: 17 kr.
- Pensionister: 24 kr.
- Studerende: 24 kr.
Kilde: Halsnaes.dk
Noget nyt og lækkert
Jesper Kirkebye Andersen (Rad. V.) har ikke en her-og-nu løsning på problematikken, men en fremtidig plan.
– Der er rigtig mange ting, der ikke fungerer ved den svømmehal. Men man kan få stillet i udsigt, at der kommer til at ske noget nyt og lækkert, siger han. Samtidig har han ikke noget svar på, hvornår forbedringer kan blive en realitet.
Læs også: Børnefamilier klager over gammel svømmehal: »Min søn får kulderystninger i våddragt«
– Det er er vedtaget, at der skal bygges en ny svømmehal. Men ikke hvornår, siger han. Der skal dog ikke gå for lang tid.
– Tiden er inde til, at man bør tænke ind i at skifte svømmehallen ud. Både opvarmning, isolering mv. Den svarer lige nu til en rigtig gammel bil, siger Jesper Kirkebye Andersen (Rad. V.).
I takt med, at svømmehallen ihærdigt søger nyt personale for at undgå lukkedage, bliver andre muligheder også undersøgt.
– Samtidigt med at vi søger vikarer, er administrationen ved at undersøge andre muligheder, som fx arbejdets tilrettelæggelse, krav til kompetencer osv., siger Helle Seerup.
Vi har forsøgt at få svar på, om manglende struktur og ledelse er noget, Frederiksværk svømmehal kan genkende. De er ikke vendt tilbage. Dog informerer de om, at jobhenvendelser kan ske til svømmehallen.
Sådan gjorde vi: Idé kom fra et opslag i en lokal Facebook-gruppe. Spidskandidat og professor er interviewet telefonisk. Helle Seerups udtalelser kommer fra en mail.