Borgmester om klub-kritik: »Jeg tror ikke, at vi kan tilbyde de unge det, de vil have«

Bøgebjerggård, Halsnæs
Det tomme og salgsaktuelle Bøgebjerggård var førhen samlingspunktet for unge mennesker i Halsnæs Kommune i de sene aftentimer.
Foto: Somia Anjum Jan

Unge i Halsnæs savner et sted, hvor de kan hygge sig, feste og drikke nogle øl sammen om aftenen. Men som situationen er nu, så tilbyder kommunen ikke en klub eller lignende, hvor en ungdomsfest med promiller kan blive en realitet.

Tidligere havde man ungdomsklubben Bøgebjerggård, men den lukkede i 2010, fordi man centraliserede klubben under ungdomsskolen.

Borgmester i Halsnæs Kommune Steffen Jensen (S) tror ikke på, at en genetablering af bygningen vil gøre nogen forskel for de unge mennesker.

– Jeg tror ikke, at vi som kommune kan tilbyde de unge det, de vil have. De vil have et sted, hvor de kan drikke alkohol, siger han og understreger, at det ikke kan blive en realitet.

Læs også: Elevrådsformand: »Jeg fornemmer, at der er sindssygt meget potentiale blandt unge for at engagere sig i politik«

Kommunens to nuværende ungdomsklubber, Regnbuen og UKC, har lokaler, der ikke er funktionelle til at tilbyde fester på samme måde til de ældre teenagere, der oplever, at de ikke har et sted at være sociale, uden at stå for skud for lokalsamfundet.

En af dem, der savner et sted til ungdomsfester er 18-årige Nicolai Eriksen, som til daglig er håndværker. Han oplever, at unge fester – og larmer – udenfor i lokalmiljøet, og det får voksne borgere til at blive meget vrede.

– De voksne kan finde på at true, kaste ting efter os og tage billeder af os. Det er ulovligt og strafbart. Så ringer de efter politiet, og så får vi skideballer og bøder, fortæller Nicolai Eriksen.

Han ved godt, at kommunen tilbyder den yngre generation ungdomsklubber, hvor de kan færdes, men påpeger, at det ikke er fester, som hans aldersgruppe har stor interesse for. De må nemlig ikke drikke alkohol.

– Det er ikke noget, vi unge vil have. Når vi kommer op i 15-års alderen, vil vi gerne have lidt promiller i blodet. Og de tilbyder kun sodavandsfester, siger han.

Jeg synes, de skal gøre, som da jeg selv var ung, hvor forældre sørger for fester til de unge.
Steffen Jensen, borgmester i Halsnæs Kommune.

Ny bygning, samme regler

Frem til lukningen af Bøgebjerggård, var det et centralt mødested for unge i Halsnæs. Hver 4. fredag bød på stor fest til midnat med høj musik, og klubbens store udendørsareal gjorde, at de unge kunne være i fred trods voksenkontrol til festerne.

I dag står Bøgebjerggård til salg, og ifølge borgmesteren kommer det ikke til at ende som ungdomsklub igen.

– De unge vil have et sted, hvor de kan drikke alkohol. Det mener jeg ikke er en kommunal opgave at kunne tilbyde. Så skulle vi oprette en ungdomsklub mere i samme by, men stadigvæk have de samme regler for, hvad de må, siger han.

I den anden ende af fløjen, mener Johan Thorup, spidskandidat for Nye Borgerlige i Halsnæs kommune, at Bøgebjerggård vil være et oplagt sted at få sat i stand til de unge.

– Det er et stykke uden fra byen. Det vil ikke genere nogen som helst, at der er larm et par gange om måneden. Og det er jo det, lokalsamfundet brokker sig over, siger Johan Thorup, der førhen har oplevet stor succes med den salgsaktuelle gård, hvor frivillige forældre var med til festerne og holdt øje med de unge.

Sådan er reglerne for køb af alkohol:

  • Unge under 18 år må ikke købe alkohol med 16,5% eller derover i butikkerne
  • Unge under 18 år må gerne købe alkohol med under 16,5% i butikkerne
  • Alle unge skal kunne fremvise gyldigt billede-id ved køb af alkohol med både under og over 16,5%

Kilde: sst.dk

Forældre skal opfylde festbehovet

For at opfylde de festsøgendes ønsker, peger borgmesteren på, at forældrene må på banen.

– Jeg synes, de skal gøre, som da jeg selv var ung, hvor forældre sørger for fester til de unge. Det skal foregå i det private, lyder opfordringen fra Steffen Jensen.

Læs også: Borgmester til festglade unge: »Vi vil gerne holde fest for jer, når corona er overstået«

Idéen om de private forældrefester får dog ingen opbakning fra Nye Borgerliges spidskandidat.

– Det er ikke forældrene, der skal have ansvaret for at skabe fester for de unge. De betaler mere eller mindre en formue i skat, så kommunen burde tage hånd om deres børn på den eller anden måde, siger Johan Thorup.

Når vi kommer op i 15-års alderen, vil vi gerne have lidt promiller i blodet.
Nicolai Eriksen, 18-årig håndværker.

Det vil ifølge 18-årige Nicolai Eriksen skabe mere tryghed blandt forældre og unge, hvis man får etableret Bøgebjerggård for 15-18-årige, så særligt de unge ikke vil føle, at de er til gene, men i stedet er inkluderet i samfundet.

– Hvis Bøgebjerggård blev til noget igen, skulle det gøres ansvarligt. Det handler om tryghed for forældre, og at de unge skal være glade. At alle har det godt med hinanden, siger Nicolai Eriksen.

Voksne mennesker skal tale pænt

Bella Ellen Leidesdorff, formand for Ungerådet Halsnæs, fortæller, hvordan de unge oplever negativ adfærd fra voksne, når de søger hen mod steder, hvor de kan feste.

– Jeg har hørt fra nogle unge, at de bliver generet af ældre mennesker, som er gået hen og talt rigtig grimt til dem. Så jeg tror, det ville betyde en stor del for dem at få et sted som Bøgebjerggård. At politikerne viser, at de lytter til de unge, siger formanden.

Læs også: Sociale medier kan skabe mistrivsel og skubbe til unges grænser

Det er netop vigtigt at blive lyttet til, at blive talt respektfuldt til og føle sig inkluderet. Det siger Lone Fjorback, lektor i klinisk medicin på Aarhus Universitet. Det er derfor ikke vejen frem, hvis de unge oplever skældud fra de voksne.

– Det er ubehageligt at blive lukket ude og talt ned til. Hvis der er nogen, der gør noget forkert, skal man sige det. Men det hjælper ikke at skælde ud. Hvis man vil have nogle til at ændre sig, vil det smarteste være at tale pænt til dem, siger lektoren.

Sådan gjorde vi: Idé kom efter samtale med borgere fra Halsnæs Kommune. Alle kilder er interviewet over telefonen.

One Response to "Borgmester om klub-kritik: »Jeg tror ikke, at vi kan tilbyde de unge det, de vil have«"