Roskildes borgere skal fremover have mere viden, tips og værktøjer, der kan hjælpe dem til at leve mere klimavenligt.
Det er i hvert fald målet for Nils Boesen, der har stiftet den nye organisation “Grønt Omstillingsforbund”, som har en måned på bagen og udspringer af Facebook-gruppen “Klimanetværket Roskilde”.
Nils Boesen ønsker at skabe et sted, hvor man kan holde debatter, foredrag og seminarer om klima og miljø.
Disse events skal give borgere og politikere indsigt i klimaforandringerne og skal give folk redskaber til en mere klimavenlig livsstil.
Fakta om Grønt Omstillingsforbund
- Grønt Omstillingsforbund indgår under Folkeoplysningsloven.
- Det er denne lov, der gør det muligt for omstillingsforbundet at modtage støtte, da forbundet betragtes som frivilligt folkeoplysende foreningsarbejde.
- Grønt Omstillingsforbunds Facebook-gruppe har næsten 400 medlemmer.
- Forbundet er drevet af frivillige.
Kilde: Retsinformation.dk
– Den her grønne omstilling kommer til at vare de næste 20, 30, 40 år, og derfor er der brug for noget, der konstant oplyser os om, hvordan vi kan leve mere klimavenligt, siger Nils Boesen.
En bred bestyrelse
Noget af det, der ifølge Nils Boesen gør Grønt Omstillingsforbund helt specielt, er den store interesse der har været for forbundet, helt fra da han begyndte at ringe rundt i sit netværk for at rekruttere mulige medlemmer.
– Vi havde tolv kandidater til en bestyrelse, der skulle have seks medlemmer. Vores bestyrelse består blandt andet af en områdedirektør for Danske Bank, en områdedirektør for Roskilde Tekniske Skole og en bæredygtighedschef fra Boligselskabet Sjælland. Det var desværre sådan, at Danmarks Naturfredningsforening havde stillet med en kandidat, men han kom ikke ind. Det gjorde direktøren for Roskilde Handelsskole heller ikke, siger han.
Læs også: Klimamarch i Roskilde: “Vi vil sende et klart signal til politikkerne”
Boesen har selv haft en karriere indenfor udviklingsbistand med fokus på klima og miljø, og har være ansat i FN. Hans mål er at samle en gruppe mennesker fra mange forskellige dele af civilsamfundet, for at skabe en bred bestyrelse, der sammen kan kæmpe for klimaet.
Områdedirektør for Danske Bank, Torben Stevold, så nemt koblingen mellem hans mangeårige arbejde i den danske bankverden og behovet for grøn omstilling.
– Jeg vil være med til at sætte fokus på, at finansverden gerne vil være med til at finde løsninger, der kan føre til den grønne omstilling, og jeg så Grønt Omstillingsforbund som et helt perfekt sted at være med, fortæller han.
Politikerne skal inddrages
Ifølge Boesen er forventningen, at politikerne skal inddrages i Grønt Omstillingsforbunds foredrag og seminarer, så omstillingsforbundet kan være med til at skabe forandring og sætte fart på den grønne omstilling.
Et af omstillingsforbundets ønsker er at samarbejde med kommunens forskellige uddannelsesinstitutioner for at gøre viden om klima og grøn omstilling mere udbredt.
Det kan eksempelvis være kokkeelever, der skal undervises i at lave klimavenligt mad, og landbrugselever der skal undervises i bæredygtigt landbrug.
– Vi vil hele tiden tænke i, hvordan den læring vi kan organisere, kan føre til handling. Men det bliver ikke omstillingsforbundet, der handler. Det bliver deltagerne. Målet er handling. Midlet er læring, fortæller han.
Læs også: I 25 byer går folk på gaden med klima-krav til lokalpolitikerne
Byrådsmedlem og formand for Klima- og miljøudvalget i Roskilde kommune, Jonas Paludan (Enhl.), er også begejstret for initiativ, der ikke kommer oppefra, men netop fra borgerne selv.
– Jeg ser personligt frem til samarbejdet med forbundet. Det er et rigtig godt initiativ, og jeg synes det er fedt, når borgerne går sammen om disse ting, siger han.
Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen kom, da skribenten interviewede Nils Boesen i en anden anledning. Alle kilder er interviewet over telefon.