Når dagene bliver kortere og lyset forsvinder, kan det være svært at holde energiniveauet oppe. Selvom mange af dyrene har valgt at gå i vinterhi, skal vi stadig op til pligter, der kalder, når vækkeuret ringer. Her er et par gode tips til, hvordan du klarer dig igennem de næste måneder.
Sug energien til dig – på alle måder
Først og fremmest er det vigtigt, at vi gør alt for at have nok energi, så vi har modstandskraft, når vores ydre rammer bliver mere barske. For at undgå at bruge unødvendig energi er det en god idé at finde ud af, hvad der helt præcist nærer os, og hvad der tærer os for energi. Det mener Birger Norup, der er coach i effektivitet. Han foreslår, at man laver en liste til sig selv med ting, man ved giver én energi. Listen skal være ærlig. Når den er lavet gælder det om at få lavet en ugentlig rutine, hvor de energi-givende aktiviteter automatisk indgår. Hvis man ved, det dræner en for energi at gå for sent i seng, skal det gøres til en rutine at gå i seng klokken 22.00 om aftenen. På samme måde skal man gøre det til en vane at gå en tur i frokostpausen, hvis man ved, det giver én ekstra energi til resten af arbejdsdagen. Når de energi-givende aktiviteter bliver en del af den daglige rutine, slipper man for at skulle bruge unødvendige ressourcer på at tage stilling til, hvorvidt man skal gøre det ene eller det andet.
Gør arbejdet nemt for dig selv ved hjælp af et par tommelfingerregler
Vi kan også spare på energien ved at gøre arbejdet mere overkommeligt for os selv. Gitte Koldtoft, der er foredragsholder og coach i energi, foreslår, at man inddeler arbejdsdagens opgaver i røde, gule og grønne opgaver, så man gør sig bevidst, hvad der kræver meget af en, og hvad der kræver knap så meget. Derefter opfordrer hun til, at man tilrettelægger dagen, så man undgår at have for mange røde opgaver lige efter hinanden. Eksempelvis kan et oplæg, der normalt vil klassificeres som en rød opgave, efterfølges af at tjekke mails eller hvad man ellers ville klassificere som grønne opgaver.
Vi kan også spare energi ved at komme overspringshandlingerne til livs. Det kan vi gøre ved at træne os selv i at styre vores indre dialog, så det bliver nemmere at give sig selv en ordre. Birger Norup foreslår, at man f.eks. siger til sig selv ”drop lige det facebook klip, eller den snackpause, og kom tilbage til fokus.” Dermed bruger vi ikke energi på unødvendige handlinger og bliver ikke revet væk fra fokus.
Vinteren er også godt for noget
Vinteren kommer hvert år, og derfor er det nyttesløst at ærgre sig over de kolde måneder. ”Lad være med at skændes med virkeligheden – det er mentalt spild af energi,” siger Birger Norup. I stedet foreslår han at se de positive sider ved vinteren. Hvis man har mindre energi og ikke er så produktiv, som man plejer, er de mørke måneder et oplagt tidspunkt til at være mere eftertænksom, få lavet status over det sidste halve år, få overblik og få ryddet op i arkiverne.
Og når vinteren synes allermest grå, så er det vigtigt at huske på, at intet varer ved for evigt. Det påpeger Gitte Koldtoft og minder os om, at ”når man ser de nøgne træer på vejen, så skal man huske på, at sommeren kommer igen.”
Gitte Koldtofts fem råd til mere energi Sol: Først og fremmest er det vigtigt at få udnyttet de få solstråler, der rammer den nordlige halvklode midt på dagen. Så når frokostpausen kommer, gælder det om at komme ud og slikke solstråler, så længe de er der. Vi har i alt har brug for 20 minutters sol om dagen, på hele kroppen, hvilket vi ikke får om vinteren, så som supplement til gåturene skal vi supplere vores kost med D-vitaminer. Grønt: Derudover er det en god idé at have frugt med i tasken, når vi tager på arbejde. Vi skal sørge for at nære vores krop med frugt og grønt. Frugt og grønt er let fordøjeligt i modsætning til kød, der kan tage op til flere døgn om at komme igennem fordøjelsessystemet, og derfor tærer os unødvendigt for en masse energi. Søvn: Desuden skal vi huske at komme tidligt i seng, inden næste arbejdsdag, for de timer vi mister om natten, jager vi hele den efterfølgende dag. ”Vi har brug for mere søvn om vinteren, da vores kroppe er indstillede efter sollyset,” siger Gitte og understreger at fem timer ikke er nok om vinteren, hvor der er så mange mørke timer på døgnet. Vand: I løbet af arbejdsdagen skal der desuden drikkes rigeligt med vand. Så meget vand at toilettet skal besøges mindst ti gange. H- og P- vitaminer: Når dagene bliver mørkere skal vi desuden huske ekstra meget på at få det Gitte kalder vores humør- og passionsvitaminer. Når verden udenfor forgår, skal vi selv huske på hvorfor, det er værd at leve. Så vi skal få grinet en masse og dyrke passionerne i vores liv. |
Læs også: Få barnet rask gennem vinteren
Læs også: Træk vejret rigtigt og bliv sundere