TV: Lang udsigt til ligeløn overrasker mange

Af Line Jenvall og Kristoffer Klit Langgard

Der er stadig en god ligestillingskamp at kæmpe, når det drejer sig om løn.

I Danmark når den gennemsnitlige forskel på mænd og kvinders lønninger op mod 20 procent ifølge Beskæftigelsesministeriets tal.

Og forskellen skyldes i høj grad, at mænd besidder højere stillinger end kvinder.

Men ifølge en rundspørge, som Berlingske i sidste uge lavede blandt en række fagforeninger, skyldes op mod små otte procent af lønforskellen mellem mænd og kvinder alene køn.

Læs også: Forsker: Kvinder er løn-taberne i ny lovændring

Og vi skal et godt stykke ind i det næste århundrede, før mænd og kvinder i de samme stillinger også får det samme i løn, hvis udviklingen på området fortsætter i samme sløve tempo som indtil nu.

NetAvisen har stukket en mikrofon i retning af en række tilfældige danskere på gågaden i Roskilde for at finde ud af, hvad de synes om den nyhed.

Slet ikke i orden, lyder reaktionen.

– I mange tilfælde udfører kvinder et lige så godt stykke arbejde, som vi mænd gør. Så det er egentlig urimeligt, siger Michael Nørgaard.

Især det faktum, at der ifølge prognosen vil gå 111 år, inden lønudbetalingerne for mænd og kvinder i samme stillinger bliver ens, forbavser danskerne.

– Jeg synes det er alt for længe og utopi, fortæller Jette Heisselberg.

Kvinderne skal frem i skoene

Men danskerne erkender, at der er forskel på mænd og kvinder, når det gælder indstillingen til lønforhandling, og vurderer, at man nok kan finde del af forklaringen på lønspringet netop ved chefens forhandlingsbord.

– Mænd er bedre til at forhandle løn end kvinder er. De er bedre til at sælge sig selv, hvorimod kvinder nok er mere ærlige til et jobinterview for eksempel, forklarer Christina Thomsen.

Læs også: Når kvindekamp er hjemmekamp

Kvinderne skal med andre ord lære at træde i karakter og kræve, hvad de fortjener på samme måde, som mændene gør.

– Vi mænd er nok hårdere overfor vores chef, når vi siger: ”Jeg er fandeme det værd!” Der skal kvinder lære at sige: ”Jeg kan det her!”, siger Michael Nørgaard.

Og hvis kvinderne begynder at skrue bissen på i lønforhandlingerne, kan det være, de 111 år bliver til færre i fremtiden.