Skraldemænd under nedlukningen: »Det eksploderede jo«

Skraldebil på Vesterbro.
Privat foto.

Køkkenet er fornyet, kælderen er ryddet og den store busk i ude haven er endelig blevet skåret ned til rødderne.

Er du en af de mange danskere, som har bygget nyt i hjemmet under corona, har du nok smidt mere affald ud derhjemme, end du plejer. I så tilfælde er du ikke alene. Under nedlukningen er mængden af affald nemlig steget markant.

Det viser Vestforbrændingens helt nye opgørelser over, hvor meget affald borgerne på Østsjælland har smidt ud det seneste år sammenlignet med tidligere år.

I alt har danskerne i øst faktisk smidt 36.430 tons mere affald ud i 2020 sammenlignet med de 4 forgangne år.

FAKTABOKS

Vestforbrændingen i Albertslund oplevede en stigning i affaldsmængden på 5,5% i 2020 sammenlignet med 2019. I 2019 modtog de 617.421 tons affald, og i 2020 lød det tal på 651.117 tons.

Vestforbrænding håndterer affald i de 18 kommuner: Albertslund, Ballerup, Brøndby, Egedal, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Gribskov, Halsnæs, Herlev, Hillerød, Høje-Taastrup, Ishøj, Rødovre, Vallensbæk og Lyngby-Taarbæk.

Kilde: Vestforbrændingens egne opgørelser

Skraldemand: Vi skulle køre 12 timer om dagen

Stigningen er på knap seks procent mere end sædvanligt, og selvom det måske ikke lyder af så meget, så er det noget, der kan mærkes blandt Østsjællands skraldemænd. Til forskel fra mange andre, skulle de nemlig fortsat møde på arbejde under nedlukningen.

– Det eksploderede jo. Vores normale arbejdsdag havde været på 4-5 timer, måske 5,5 timer, til at skulle køre 12 timer om dagen. Og det var fra den ene dag til den anden”, fortæller Kenn Christensen, 49, som kører haveaffald og storskrald for firmaet Urbaser i Greveafdelingen.

Hans kollega Lasse Holm-Lønbro, 32, som kører pap og plastic i samme firma og afdeling, oplever også, at skraldemændene i øst har haft en tungere arbejdsbyrde end tidligere. Lasse Holm-Lønbro frygter nu, at skraldemængden vil nå til sidste års ekstreme højder.

– Fra da alt lukkede ned, steg arbejdsbyrden, og så dalede den lidt, men nu er den steget igen, fortæller han.

Tallene bekræfter en øget mængde skrald

Generelt producerer borgerne den højeste mængde affald om foråret, viser statistikken fra Vestforbrænding. På grafen ses det således, at mængden af affald normalt topper i maj med i gennemsnit hele 36.905 tons affald. Det indikerer den blå linje i grafen. Men denne rekord blev slået med over 10.000 tons i 2020.

I april 2020 toppede affaldsmængden på østsjælland nemlig til 46.618 tons affald. Den højere produktion af affald varede generelt set ved hele året og lå en del over det gennemsnitlige, hvilket den orange linje i grafen indikerer. I maj faldt produktionen af affald med ca. 1000 tons og lå da på 45.215 tons. Det er rundt regnet stadig 10.000 tons mere end hvad Vestforbrænding normalt oplever i maj måned.

Den forhøjede affaldsmængde fortsatte også markant ind i sommerperioden 2020 i månederne juni og juli, hvor østsjællændernes produktion af affald lå på omkring 40.000 tons. Det er 5-6.000 tons mere end gennemsnittet, hvis der sammenlignes med de normale 34-35.000 tons i juni og juli måned.

Som skraldemand Lasse Holm-Lønbro fortæller, bekræfter grafen, at affalds- og arbejdsbyrden steg i starten af nedlukningen og faldt så igen. Tallene fortæller ikke noget om 2021. Som det ses på grafen smider østsjællænderne også mest skrald ud om foråret og om sommeren.

 

Kilde: Vestforbrænding

Ovenstående graf beretter, at der generelt set har været en stigning af mængden af affald under coronanedlukningen i 2020 sammenlignet med perioden 2015-2019.

Vestforbrænding Høje Taastrup: Gør-det-selv-danskerne drukner os i beton og udetræ

De øgede mængder affald stammer ikke kun fra skraldebilernes lad. Østsjællænderne har også hyppigt besøgt genbrugsstationerne med især byggeaffald. Ude på genbrugsstationen Vestforbrænding Høje Taastrup bekræfter servicemedarbejder Søren Fjord, at danskerne har haft mange projekter i gang under nedlukningen:

På mængderne kan vi tydeligt se, hvad det er, som mange af brugerne udskifter derhjemme. Henover sommeren 2020 modtog vi beton og udetræ i så store mængder, at vores forskellige modtage-anlæg havde store udfordringer med at følge med. Generelt kan man sige, at 2020 samlet set slog alle hidtidige rekorder, hvad angår modtagne mængder af især “bygge-affald”.

Da Vestforbrænding Høje Taastrup åbnede efter nedlukningen i marts, kunne de mærke en betydelig stigning i den mængde af affald, som borgerne kom med ad gangen. Så stigningen i statistikken på genbrugsstationer skyldes også, at borgere kom med større mængder affald end tidligere.

Sådan gjorde journalisten:
Journalisten mødte en lokal skraldemænd i Rødovre, som fortalte om den øgede arbejdsbyrde. Dette vakte interesse, og derfor efterspurgte journalisten nogle tal fra Vestforbrænding, som kunne bekræfte udtalelsen og opsøgte et af de firmaer, som skraldemændene arbejder for.