Ligesom TV 2 og Kræftens Bekæmpelse har Dragør Gazellerne et ambitiøst mål om at knække cancer – de har i hvert fald gjort deres for at bidrage til indsamlingen.
Den lokale forening for løbere har i løbet af en uge, ved hjælp af sponsorer, indsamlet og doneret 99.999 kr. til årets Knæk Cancer indsamlingsshow. Pengene er indsamlet gennem donationer af beløb per løbet kilometer samt donationer af gaver, som er kommet på auktion.
Dragør Gazellerne har som forening doneret 5 kr. per kilometer til hver løber i ugen op til Knæk Cancer – derudover har løberne selv stødt til med donationer og været ude at finde sponsorer. Foreningens medlemmer har aktiveret deres netværk for at få beløbet op, og en af dem endte med at indhente 50 kr. per kilometer.
Om denne strategi for at indsamle penge til godt formål siger Per Østergaard Jensen, der forsker i indsamlingsøkonomi ved CBS, at:
– Fordelen ved denne type af indsamling er, at det kan give et større ejerskab, som bliver mere forankret.
Lørdag den 29. oktober kunne Mads Lustrup, kasserer i Dragør Gazellerne, ringe til Knæk Cancer Showets callcenter og videregive donationen.
– En donation på 99.999 kr. til Knæk Cancer er en utroligt flot donation, der absolut ligger i den høje ende, siger Mette Lindgreen, der er projektchef for Knæk Cancer-indsamlingen.
Men hvem er Gazellerne?
Dragør Gazellerne er en frivillig forening i Dragør, hvor løbere mødes hver søndag morgen for at løbe en tur. Oftest mødes de ved deres klubhus, hvorfra de løber tre ruter af 5, 10 og 15 km.
Dragør Gazellerne blev stiftet i 2018 af Kennet Bloch, hvor de startede ud med blot at være fire løbere. Foreningen må siges at have fået vokseværk, da dens Facebook-gruppe i dag har 388 medlemmer, hvor 100 af disse også er officielle medlemmer af foreningen, der betaler et årligt kontingent.
Gruppens medlemmer bruger Facebook flittigt, hvor de deler ud om deres personlige indsats, af billeder, opfordrer til deltagelse og meget mere.
Formanden for foreningen, Kennet Bloch siger:
– Årsagen til vores succes er, at vi har været meget vedholdende i vores tilgang til at sige, at vi mødes hver søndag kl. 09.30. Jeg delte ihærdigt til at starte med, og over tid har jeg delt det i forskellige grupper i Dragør – også i løbegrupper, men primært i de forskellige grupper, der nu findes i Dragør. Og derfra så har det bare gået sin gang, og vi bliver flere og flere.
Foruden indsamlingen er det fællesskabet, der er i højsædet hos Gazellerne med en ambition om at samle lokalbefolkningen i Dragør.
– Det er egentlig det, der har været formålet med det hele. Det er ikke så meget os, der skal være i fokus, men det er dét at prøve at samle Dragør, fortæller Kennet Bloch.
Indsamlingen
Inspirationen til at samle ind til Kræftens Bekæmpelse kom, da et af foreningens medlemmer mistede sin datter. Derefter faldt beslutningen på, at det lige netop var Knæk Cancer, som foreningen ville støtte.
Kræft i Danmark:
- Der blev diagnosticeret 45.205 nye kræfttilfælde i 2020.
- 6% lever med eller efter kræft.
- 70% overlever kræft i mindst 5 år.
- 2 ud af 3 overlever kræft.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse
Mette Lindgreen fortæller, at Knæk Cancer er taknemmelig for den utroligt flotte donation:
– Donationer fra foreninger og virksomheder udgør en stor del af den årlige Knæk Cancer-indsamling, så vi er meget taknemmelige for Dragør Gazellernes loyale opbakning til kræftsagen. Vi befinder os i en finansiel krise,
og vi ved, at mange privatpersoner, virksomheder og foreninger kæmper for at få enderne til at mødes, men alligevel ligger donationerne cirka på samme niveau som normalt. Det er jo helt fantastisk.
Indsamlingen er foregået ved hjælp af sponsorer, der har doneret forskellige beløb per løbet kilometer. Det var også sådan, de gjorde det i 2021. Derudover har foreningen i år også oplevet en voksende interesse fra lokalsamfundet, hvor butikker, virksomheder og private har doneret gaver, som kunne indgå i en auktion eller lodtrækning, hvilket har været et godt bidrag til den samlede sum.
Mads Lustrup siger, at det er løbefællesskabet, der har været i fokus – også ved indsamlingen:
– Grundelementet i vores indsamling er, at vi løber et antal kilometer med personlige sponsorer. Det er det, det handler om.
At indsamlingen lige netop er foregået på denne måde, er ikke noget nyt eller anderledes format. Per Østergaard Jacobsen, der forsker i indsamlingsøkonomi på CBS fortæller, at det er et fænomen og noget man i stigende grad ser.
– Det er jo noget, vi har set i mange forskellige sammenhæng – også i relation til andre sager. Det ser vi i stigende grad. Det er en kombination af, at man selv føler, at man yder på en anden måde. Det er en måde at engagere sig i lokalsamfundet på. Og i forhold til det med løb, kan der gå sport i den. Så kan man sige: ‘Hvor meget kan jeg nå at løbe’, og der kan der være et konkurrenceelement mellem dem, der deltager i det, som er en motivationsfaktor, siger han.
Han fortæller, at denne form for indsamling har sine fordele og kan aktivere folk på en anden måde:
– Fordelen ved denne type indsamling er, at det kan give et større ejerskab, som bliver mere forankret, og det kan dels give et fokus lokalt, at man har fået det sat på agendaen på et andet niveau, end hvis man “bare” havde givet nogle penge direkte eller ved en indsamling. Så du har i større grad en samhørighed med dem, du gør det sammen med. Der bliver den interne konkurrence og et fællesskab, som bliver en styrke.
Dette kan Mads Lustrup nikke genkendende til. Han fortæller, at de lokale i Dragør har taget indsamlingen til sig og gjort sit for at bidrage til den flotte donation:
– Vi har oplevet en enorm opbakning og rigtig mange har sagt, at de hellere vil donere gennem os end at gøre det selv, fordi de gerne vil være en del af fællesskabet. Det har været helt vildt, og der har virkelig været nogle flotte donationer.
Læs også: Flygtninge-initiativ overrasket: Private donationer gør, at vi kan sende bus afsted mod Ukraine
Kenneth Kamp Butzbach, der er Generelsekretær hos ISOBRO, som er Indsamlingsorganisationernes brancheorganisation, fortæller, at det er de private, der for alvor udgør den store del af puljen, når det angår, hvor pengene kommer fra ved indsamlinger. Det viser en intern undersøgelse, som ISOBRO har lavet:
– Vi lavede en undersøgelse i 2021 for vores medlemmer, som er meget relativ, hvor tal viser, at omkring 75% af indsamlinger kommer fra private. Det er generelt private, der står for den store del af indsamlinger, og her ser vi generelt en stigende tendens.
Det er ingen overraskelse for Per Østergaard Jacobsen, at beløbet er nået op på dets høje niveau. Han forklarer nemlig, at indsamlinger til kræft vækker en interesse hos mange.
– Der har været en tendens til, at interessen for indsamling går op og ned. Men lige netop kræft-sagen er et af de områder, som har stor bevågenhed og sympati i forhold til indsamlinger. Der er mange, der kender nogle, som har været ramt af en kræftsygdom, så det er der ofte stor sympati for, siger han.
Initiativet blev ikke kun taget godt imod i løbefællesskabet og lokalsamfundet. Fredagen i ugen op til Knæk Cancer vandt Dragør Gazellerne initiativprisen i Dragør Kommune. Foreningen var blevet indstillet af borgmesteren, som også stod for overrækkelsen af prisen. Den går til en borger, virksomhed, institution eller forening, der har gjort noget unikt for fællesskabet i Dragør Kommune, og i år fik Gazellerne den.
Kennet Bloch og Mads Lustrup kan stadig ikke helt få armene ned over den store opbakning, de er blevet mødt af, og som har resulteret i det store beløb, foreningen fik indsamlet. Derfor er det også vigtigt for dem, at udtrykke deres taknemmelighed overfor lokalsamfundet og give lidt tilbage.
– Vi får lavet et postkort med et billede af Dragør Gazellernes donation, som var på TV, og så går vi rundt til vores sponsorer og siger tak for donationen. Det er vigtigt, at vi giver noget igen – der skal så lidt til for at folk bliver glade, og man skal huske eftermælet. Det er vigtigt for os, siger Kennet Bloch.
Klar igen næste år
Dragør Gazellerne trækker fortsat i løbetøjet og mødes i fællesskab flere gange om ugen – indsamling eller ej. Men én ting er sikkert – de er klar igen næste år.
– Vi har reflekteret lidt over det, og næste år vil vi nedsætte en gruppe, så vi er lidt mere strukturerede. Jeg tror på, at hvis du uddelegerer opgaven, har du også mulighed for at komme bredere ud og samle et endnu større beløb. Jeg tror, at vi kan samle Dragør endnu mere og få endnu flere penge – det er jo i en god sags tjeneste, som alle gerne vil støtte op om, siger Kennet Bloch.
Med ambitionen om at blive mere struktureret i indsamlingen, vokser målet for resultatet også. Dragør Gazellerne håber på at slå dette års rekord og indsamle 125.125 kr. til Knæk Cancer i 2023.
Sådan gjorde vi: Idéen til artikel kom fra et Facebook-opslag i gruppen Vores Dragør, hvor Kennet Bloch delte rekorden for det indsamlede beløb. Kennet Bloch, Mads Lustrup, Per Østergaard Jacobsen og Kenneth Kamp Butzbach blev interviewet via hhv. Teams og telefonopkald.