Fædre i Albertslund får nu en legestue, når de er på barsel

Et nyt tilbud for fædre på barsel ser dagens lys på mandag. Foto: www.farforlivet.dk

En henvendelse fra en far i Albertslund sparkede initiativet i gang. Faren glædede sig til sin barsel, men savnede samvær med andre ligesindede fædre. Det var på den opfordring, at Albertslund sundhedspleje tog affære.

Derfor åbner den første barselscafé mandag i Albertslund. Her kan fædre og småbørn møde en sundhedsplejerske, som kan give råd og vejledning og desuden få råd fra en børnefysioterapeut, så fædrene også har mulighed for at høre om børns motorik.

Albertslund sundhedspleje har tidligere forsøgt sig med at omlægge mødregrupperne til forældregrupper for at lokke flere fædre til, men der var ikke ligefrem held i sprøjten.

– Da vi startede forældregrupperne op, var det stadig primært mødre, der kom, da fædrene jo ikke havde barsel på det tidspunkt, hvor barnet måske kun var et par måneder gammelt, siger Lene Caspersen, Leder af sundhedsplejen og børneterapi i Albertslund.

Tanken med forældregrupperne var, at fædrene kunne tage over, når mødrene ikke længere var på barsel, men fædrene hoppede ikke rigtigt med på vognen, og Albertslund sundhedspleje måtte sande, at de var nødt til at tænke på en ny måde, for at fædrene i højere grad kom på banen.

Derfor åbner Fars Legestue nu i Albertslund, så fædre og børn kan mødes, tumle, spise sammen og både lege og drøfte store og små ting om livet på barsel.

 

Fars legestuer
Den første Fars Legestue åbnede på Nørrebro i København i 1995. Siden da er mere end 40 legestuer blevet etableret rundt om i landet, lige fra Haderslev til Frederiksberg.

Kilde: farforlivet.dk

 

Fædre vil også dele problemer med bleer og børn

Der er masser af tilbud for mødre på barsel, og de har i mange år nydt godt at både mødregrupper og andre kommunale tilbud. Sådan har det imidlertid ikke forholdt sig, når det gælder fædrene.

Det skyldes, at mænd historisk og kulturelt har været tiltænkt en anden rolle end kvinder i forældreskabet. Men mange undersøgelser tyder nu på, at mændene i højere grad vil høres og ses i forbindelse med barsel og faderskab, lyder det fra Tobias Siiger Prentow, sekretariatsleder Forum for Mænds Sundhed.

– Mændene er på vej frem, ligegyldigt hvordan vi måler på det, også i takt med den øremærkede barsel, der nu er givet til fædrene. Derfor giver det også god mening, at der skal være nogle tilbud til fædrene, som der har været for mødrene de sidste hundrede år.

– Der er ikke blevet støttet op omkring at få et stærkt bånd til faren hidtil, fordi vi kommer fra en historie og en kultur, hvor mændene ikke har været så meget på banen, især i forhold til de små børn.

Men den tendens er altså i stor udvikling, og fædrene udtrykker nu et større ønske om at blive kommet i møde i med deres oplevelser og bekymringer i faderskabet.

– Fædre søger nogle, der kan relatere til dem selv, om det så er gylp eller ble-mærker det handler om, siger Tobias Siiger Prentow.

Læs også: På to år er 29 legestuer for fædre på barsel skudt op: »Det har styrket min relation til Egon«

Det er ikke nok at sende far i legestue

Mænd med psykiske problemer som fødselsdepressioner og lignende bliver tabt i systemet, fordi de ikke på samme måde som kvinderne har mulighed for hjælp fra kommunen, forklarer han.

– Der er rigtig mange kommuner, der screener både mor og far for fødselsdepression, men der er stort set ingen der har tilbud specifikt til far, så man kan få direkte hjælp fra kommunen. Det er et kæmpe problem, for hvis du tager til lægen med en psykisk ting i dag, så kan der nemt være 3 eller 6 måneders ventetid, men det kan du ikke rigtig bruge til noget, fordi du skal være der for et andet menneske, for hvem du i den periode betyder alting, forklarer Tobias Siiger Prentow.

Tobias Siiger Prentow bemærker desuden, at der mangler midler til tilbuddene for fædrene.

Tiltag som Fars Legestue er velkomne, men man bør sætte yderligere ind i forhold til at hjælpe fædrene i forhold til deres mentale helbred.

– Der er stort set ikke nogen tilbud fra kommunernes side. Der skal selvfølgelig midler til de tilbud, men de behøver ikke være så dyre, så der kunne jo godt være et lovkrav om, at der skal være ensrettede tilbud i kommunerne.

Sådan gjorde vi: Jeg blev opmærksom på, at Albertslund på mandag åbner op for Fars legestue. Efterfølgende kontaktede jeg sundhedsplejen i Albertslund for at høre mere konkret om, hvad barselscaféen går ud på. Desuden tog jeg kontakt til Forum for mænds sundhed for at få mere viden om, hvad det er fædre kæmper med ift. mentalt helbred i forbindelse med barsel.