Iværksættere: Ja tak, til ny barselsordning

Foto: MorgueFile
Foto: MorgueFile

Selvstændige iværksættere skal ikke længere frygte, at de bliver nødt til at lukke deres virksomhed, hvis de vil have børn.

Regeringen har netop indgået aftale med Enhedslisten omkring en barselsfond, hvor selvstændige skal indbetale et årligt barselsbidrag, der skal sikre de selvstændige virksomhedsdrivende løn under barsel.

Læs også: Antallet af unge iværksættere stiger markant 

Dansk Iværksætter Forening er positive over den nye barselsordning for selvstændige.

– Vi ved at langt hovedparten af de iværksættere der findes i Danmark er mænd, og det barselsfonden kan være med til, er, at lokke flere kvinder til at tage springet fra lønmodtager til at blive selvstændig, siger direktør i Dansk Iværksætter Forening Jakob Engel-Schmidt.

Flere kvindelige iværksættere

Regeringens mål med indbetalinger til en fællesbarselsfond, er, at få flere kvinder til at blive iværksættere.

– Flere kvinder skal være selvstændigt erhvervsdrivende, og det skal ikke være bureaukrati eller ringere barselsmuligheder, der afholder dem fra at blive det. Det har været grundtanken bag barselsordningen, siden vi varslede det i regeringsgrundlaget – og nu fører vi det ud i livet sammen med Enhedslisten, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i en pressemeddelelse.

FAKTABOKS: Kort om ordningen
Selvstændige skal årligt indbetale et bidrag på 328 kr. (hvis selvstændig på fuld tid). Beløbet vil være fradragsberettiget.
Kilde: Beskæftigelsesministeriet.

Direktøren fra Dansk Iværksætter Forening mener da også, at kønsfordelingen vil ændre sig, når ordningen træder i kraft.

– Kønsfordelingen i det danske iværksættermiljø vil blive mere lige i de kommende år, siger Jakob Engel-Schmidt og understreger, at den nye barselsordning for selvstændige er en stærk motiverende faktor, for at starte egen virksomhed.

Gerne flere tiltag

Trods glæden over det nye tiltag, efterlyser Jakob Engel-Schmidt dog endnu flere tiltag.

– Det er en lille smule ærgerligt, at vi i samfundet kommer til at bruge en masse milliarder på at give Danmarks største virksomheder større overskud, når vi i virkeligheden kunne gøre det mere attraktivt for små virksomheder at vækste, og få folk til at blive selvstændige, siger han.

Læs også: Dansk Erhverv: Nydanskere har et andet iværksætter-drive 

Jakob Engel-Schmidt henviser til tiltag i blandt andet Frankrig, hvor små virksomheder bliver fritaget for momsbetaling. Hvis virksomhederne der opnår overskud efter et par år, skal de betale momsen tilbage.

– Man får på den måde skabt incitamenter for at lave nye arbejdspladser, siger han og håber, at der kommer flere tiltag, der vil gavne det danske iværksættermiljø.