Den 12. april var lidt over 100 borgere samlet ved Solrød Idrætscenter for at høre, hvordan de kunne undgå at blive udsat for svindel. Dette fremgår af Solrød Kommunes hjemmeside. Tal fra politiet viser, at telefonsvindlere, har fået fingrene i næsten 100 millioner kroner i 2022. Pengene stammer hovedsageligt fra ældre borgere. Ifølge politiassistent, Randi Pedersen fra Midt- og Vestsjællands Politi, er svindel blandt ældre borgere stadig et stigende problem i Danmark:
– Ældre bliver ringet op af svindlere. De bliver lokket til at overføre deres penge, som de overfører gennem deres netbank, fordi de tror, at de taler med en fra banken.
Hvad er socialt bedrageri?
- Socialt bedrageri er, når en borger eller virksomhed opgiver ukorrekte oplysninger, fordi de vil have sociale ydelser. Det er f.eks. sygedagpenge, førtidspension og boligstøtte.
- Kilde: Herlev Kommune
Læs også: Svindel med flybilletter: Læs hvordan du undgår at blive snydt
Svindlerne har en specifik målgruppe blandt de ældre. Det er især de ældre kvinder, der er plaget af svindel. Årsagen er, ifølge Midt- og Vestsjællands Politi, at mange af de ældre kvinder er enlige:
– Svindlerne går specifikt efter ældre kvinder, fordi mange af dem er alene. De har derfor ikke en, de kan spørge, om det er rigtigt. De har også en opsparing og en livsopsparing. De har derfor også penge, fortæller Randi Pedersen.
På Solrød Kommunes hjemmeside fremgår det, at kommunen arbejder meget på at forebygge socialt bedrageri blandt borgerne. De har derfor fokus på at stoppe socialt bedrageri så hurtigt som muligt. Kommunen vil nemlig sikre, at de sociale ydelser, som de udbetaler, bliver brugt til det rigtige formål.
Ældre Sagen er positive stemt
Ældre Sagens afdeling i Solrød Kommune synes, at initiativet er en rigtig god idé. Idet det sætter fokus på en vigtig problemstilling:
– Da jeg så det i avisen, der var min første tanke: ”Gud, ja! Det burde vi også lave sådan et arrangement for vores medlemmer!”, fortæller formanden for Ældre Sagen i Solrød Kommune, Preben Alder Alsing.
Ældre Sagen har allerede et stort fokus på, hvordan ældre borgere kan undgå svindel. Preben Alder Alsing kan derfor fortælle, at Ældre Sagen i Solrød Kommune gerne vil lave et lignende arrangement i løbet af efteråret.
Læs også: Falske bankmænd ville svindle 65-årig for 164.000 kroner
Hvis du mistænker, du har været udsat for svindel, så kan du kontakte Solrød Kommunes kontrolgruppe, fremgår det på kommunens hjemmeside.
Sådan gjorde vi: Journalisten gik ind på Solrød Kommunes hjemmeside, hvor journalisten så, at der var et arrangement om at mindske svindel blandt ældre borgere i kommunen. Derefter valgte journalisten at kontakte Solrød Kommune, hvor journalisten blev henvist til en politiassistent fra Midt- og Vestsjællands Politi, der har stået for arrangementet. Til sidst valgte journalisten at kontakte Ældre Sagen i Solrød for at få en kommentar.